İngiltere-Suudi Arabistan ilişkilerinde gerginlik

İngiltere-Suudi Arabistan ilişkilerinde gerginlik

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Prens Abdülaziz, İngiliz hükümetine uyarıda bulunarak, "Hayati önem taşıyan ticari poliçe riske girer" dedi.

Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Prens Muhammed bin Nawaf bin Abdülaziz, İngiliz hükümetine uyarıda bulunarak, "Eğer iki ülke arasındaki kapsamlı ticaret bağları belli başlı siyasi ideolojiler yüzünden önemsiz bir hal alacaksa, o zaman bu hayati önem taşıyan ticari poliçe riske girer" dedi.

Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Prens Abdülaziz, ?İngiltere'nin Suudi Arabistan ile daha önceden yapılan 5,9 milyon sterlinlik anlaşmanın iptalini geçen haftalarda duyurmasının ardından İngiliz gazetelerinden Daily Telegraph'ta kaleme aldığı makalede, ülkesi ile İngiltere arasındaki ilişkilere değindi.

Makalesinde, anlaşmanın feshedilmesinden önce ve son birkaç haftadır Suudi Arabistan'ın İngiltere'de nasıl konu edildiğine dair endişe verici bir değişiklik yaşandığını vurgulayan Suudi diplomat, "Bu durumun, uzun zamandır iki ülkenin de memnun olduğu ortak çıkar sağlayan stratejik ortaklığa zarar verebilecek potansiyel ciddi yankılarını görmek istemeyen herkes, bu gelişmeden endişe duymalıdır" dedi.

- "Kimse bize nutuk çekemez"-

İngiltere'deki muhalefet lideri Jeremy Corbyn'in, İngiltere Başbakanı David Cameron'ı, Suudi Arabistan ile 5,9 milyon sterlin değerindeki hapishane danışmanlık anlaşmasını iptal etmeye ikna ettiği iddiasını, ortak saygının zedenlenmesine yönelik örnek gösteren Prens Abdülaziz, şunları kaydetti:

"Eğer iki ülke arasındaki kapsamlı ticaret bağları belli başlı siyasi ideolojiler yüzünden önemsiz bir hal alacaksa, o zaman bu hayati önem taşıyan ticari poliçe riske girer. Biz bu ilişkinin devam etmesini istiyoruz ama kimse de bize nutuk çekemez. Kısa dönemli kazançların teşviğiyle alınan ivedi kararlar genellikle uzun dönemde fayda sağlamaktan çok zarar verici oluyor. Çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalırken, önümüzdeki yıllarda, paylaştığımız stratejik çıkarları daha ileriye taşımak için Birleşik Krallık tarafından yeterince tereddütsüz bir şekilde Suudi Arabistan'a saygı dolu muamele gösterilmesi çok önemli. Suudi Arabistan halkının İngiltere'deki dine, yasalara, örf ve adetler ile yerel geleneklere duyduğu saygı gibi, biz de İngiltere'nin bize aynı saygıyı duymasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

-Anlaşma feshedildi-

Suudi Arabistan, İngiltere'deki birçok kesim tarafından özellikle Suudi Arabistan vatandaşları ile ülkede yerleşik İngiliz vatandaşlarına yönelik davranışı ve insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

İşçi Partisi'nin lideri Corbyn, geçen ay lideri olduğu muhalefetteki İşçi Partisi'nin yıllık kongresinde yaptığı konuşmada, İngiltere Başbakanı David Cameron'a bir mesajı olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'da hükümet karşıtı gösteriye katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve idamı istenen Suudi genç Ali Muhammed el-Nimr'in idam edilmesini engellemesi için Cameron'a çağrıda bulunmuştu.
Öte yandan, Suudi Arabistan'da yaşayan 74 yaşındaki Karl Andree isimli İngilizin de kırbaç cezasına çarptırılması ve buna yönelik İngiltere'de gösterilen tepki de dikkatleri Suudi Arabista'ın İngiltere ile olan ikili ilişkilerine çekmişti. Bu konu iki ülke arasında gerginliğe sebep olmuştu.

İngiliz hükümeti, Suudi Arabistan ile yaptığı 5,9 milyon sterlinlik cezaevi danışmanlığı alanındaki anlaşmadan çekildiğini 13 Ekim'de duyurmuştu. Söz konusu anlaşma çerçevesinde, Suudi cezaevi görevlileri için "eğitim ihtiyacı analizi" yapılması planlanıyordu.
Anlaşmanın feshinin duyurulmasının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, anlaşmanın feshi kararının, hükümetin daha iç konulara odaklanma isteğini yansıttığı, kararın Karl Andree'nin durumuyla herhangi bir bağlantısı olmadığı bildirilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...