Polonya'da Kaczynski, seçimin galibi oldu

/ Kaynak: AA
Polonya'da Kaczynski, seçimin galibi oldu

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Polonya'da pazar günü yapılan genel seçimi, AB karşıtı, muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi kazandı.

Polonya Seçim Komisyonu, Hukuk ve Adalet Partisi'nin oyların yüzde 37,6'sını aldığını ve 66 yaşındaki Jaroslaw Kaczynski'nin liderliğindeki partinin, parlamentonun 460 sandalyeli alt kanadı olan Sejm'de az bir farkla çoğunluğu elde edebileceğini bildirdi.
Ülkenin yoksul ve kırsal kesiminden büyük destek alan Hukuk ve Adalet Partisi, parlamentonun alt kanadından daha az etkin 100 sandalyeli Senato'da ise 58 milletvekiliyle çoğunluğu kazanmayı başardı.
Seçimde, ülkeyi 8 yıldır yöneten Yurttaş Platformu oyların yüzde 24,1'ini alırken, diğer üç partinin de parlamentoya girmek için yeterli oy sayısına ulaştığı kaydedildi.
Polonya Seçim Komisyonu'nun bugün partilerin oy oranına göre parlamentodaki sandalye dağılımı konusunda açıklama yapması bekleniyor.
Polonya'da halkın muhafazakar bir partiye yönelmesinde, 8 yıldır iktidarda olan Yurttaş Platformu'nun yerine getirmediği sözlerin ve parti üyelerinin adlarının karıştığı skandalların etkili olduğu belirtiliyor.
Avrupa'daki sığınmacı krizi, Polonya'da seçim kampanyasının en önemli gündem maddelerinden biriydi. Polonya hükümeti, ülkeye 7 bin sığınmacının alınması kabul ederken, muhalefet partileri buna karşı çıkıyorlardı.
Başbakanlık için, partinin tercihi olan Beata Szydlo'yu aday gösteren Hukuk ve Adalet Partisi'nin lideri Kaczynski, geçen hafta sığınmacıların, ülkeye hastalık ve parazit getirebileceğini söylemesi üzerine sert bir dille eleştirilmişti.
Polonya'nın eski Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin ikiz erkek kardeşi olan Jaroslaw Kaczynski'nin, gelecek aylarda başbakanlığı devralabileceği öngörülüyor. Lech Kaczynski, 10 Nisan 2010 tarihinde Rusya'da Smolensk havaalanı yakınında düşen Polonya Hava Kuvvetleri'ne ait uçakta hayatını kaybetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...