Kongo'daki referandumdan 'Evet' çıktı

/ Kaynak: AA
Kongo'daki referandumdan 'Evet' çıktı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Kongo İçişleri Bakanı Raymond Zephyrin Mboulou, önceki gün düzenlenen referandum sonucunda "Evet" oranının yüzde 92,26 çıktığını bildirdi.

Devlet televizyonunda açıklama yapan Mboulou, "Katılım oranının yüzde 72'den fazla olduğu tahmin edilen referandumda 'Evet' diyen Kongoluların oranı yüzde 92,26 oldu" ifadesini kullandı.
Referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe olduğunu öne süren muhalefet ise sonuçlara ilişkin henüz açıklama yapmadı.
Muhalefet, 2016'da görev süresi sona erecek 72 yaşındaki Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için anayasa değişikliğine gitmek istediğini iddia ediyor.
Kongo'da 1997'den bu yana iktidarda olan Nguesso ise geçen ay, referandumla, devletin işleyişiyle ilgili yeni düzenlemelerin öngörüldüğü yasa tasarısını halkın kararına bırakmayı amaçladıklarını bildirmişti.
Ülkede gelecek yılın ortasında devlet başkanı seçimi yapılması planlanıyor. Anayasada, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.
Nguesso, 3. kez göreve gelmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı çıkan Kongo Ticaret Bakanı Claudine Munari ile Kamu Hizmeti ve Devlet Reformu Bakanı Guy Brice Parfait Kolelas'ı ağustos ayında görevden almıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...