2015 -- Nerede Oy kullanıcam Seçmen Sorgula YSK (Nerede Oy kulanacağım)

2015 -- Nerede Oy kullanıcam Seçmen Sorgula YSK (Nerede Oy kulanacağım)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Seçimlere sadece saatler kaldı. Nerede oy kullanacağım öğrenmek için tıklayın. Seçmen sorgula YSK 2015. Hangi okulda oy kullanacağım?

Seçimlere sadece saatler kaldı. Nerede oy kullanacağım öğrenmek için tıklayın. Seçmen sorgula YSK 2015 Genel Seçim sonuçları burada olacak. AK Parti tek başına iktidar olacak mı merak konusu. Tıkla, nerede oy kullanacağım öğrren, işte detaylı bilgiler...Türkiye 5 ay arayla Milletvekili seçimleri için ikinci kez sandığa gidiyor. 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak genel seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı buradan sorgulayabilirsiniz. İşte YSK seçmen sorgulama ekranı ve detayları... 


NEREDE OY KULLANACAĞIM? TIKLA SORGULA 


Araştırma şirketi KONDA'nın genel müdürü Bekir Ağırdır, "7 Haziran'da sandığa gitmeyen yüzde 13 oranındaki seçmenin üçte birinden fazlasının 'Bu kez sandığa gideceğim' dediğini belirterek 'AK Parti, CHP, HDP seçmeninin yüzde 97'si kesinlikle sandığa gideceğim ve partime oy vereceğim' diyor. 'Kesinlikle sandığa gideceğim ve oy kullanacağım' diyenlerin oranı MHP'lilerde yüzde 90'a doğru düşüyor" diye konuştu.


AK PARTİ'YE 2 MİLYON YENİ OY


Ellerindeki bulgulara göre seçime yüzde 91 oranında bir katılım olacağını belirten Ağırdır şunları söyledi: "Bütün partilerin seçmenleri kararlı biçimde sandığa gider ve seçime katılım artarsa, 1 Kasım için özel bir durum ortaya çıkmaz. Ama seçime katılım yüksek olur fakat bir partinin seçmeninde katılım eksik kalırsa sonuç sayısal olarak değişir. MHP seçmeninde katılım azalırsa, bu sadece AK Parti'nin değil diğer üç partinin de lehine bir durum yaşatabilir. AK Parti'nin seçmeni sandığa 7 Haziran'dakinden eksik giderse bu yine diğer üç partinin lehine çalışır. AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmemiş veya 17 Aralık'ın ertesinde MHP'ye doğru kayma eğilim gönderen seçmeninin bir kısmını geri kazanmış görünüyor. AK Parti, 7 Haziran'daki 18 milyon çekirdek oyunun üzerine, 2 milyona yakın yeni oy ekliyor. Ancak tek başına iktidar olma sonucu oluşmuyor. Çünkü diğer partilerin seçmeni de kendi partilerine sahip çıkma konusunda kararlı davranıyor."


SEÇMENLER PARTİLERİNE SADIK


Türkiye'deki kutuplaşma ve dört partiye konsolide olan kimlik siyaseti nedeniyle seçmenlerin kendi partisi dışında bir başka partiye oy vermediğini söyleyen Ağırdır, şöyle devam etti: "Seçmenin yüzde 65-66'sı böyle bir kutuplaşma içinde. 1 Kasım sabahı seçmen, 'İstikrar olursa bu krizler biter' mi diyecek, 'Koalisyon olursa toplumdaki bu kutuplaşma geriler' duygusundan mı bakacak? Bir diğer soru da başka partiye kaymasa bile, partilerin potansiyel seçmenlerinin ne kadarı olan bitenlerden kendi partisini de sorumlu görecek ve sandığa gitmeyecek? Şu anda her partinin seçmeni kendi partisine olan sadakatini koruyor görünüyor ama bir kısmı da kendi partisine de eleştirel bakıyor. Her partinin potansiyel tabanlarındaki bu sorulara cevaplar katılımı ve seçim sonucunu etkileyecek." diye konuştu.


OY VERME SÜRESİ


1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir.


Ancak Yüksek Seçim Kurulunun 31/08/2015 gün ve 2015/1572 sayılı kararı uyarınca; adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında da oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanır.


Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamaz (298/89, 96).


NASIL OY KULLANILACAK


Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri, seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.


TERCİH VEYA EVET MÜHRÜ


Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini varsa seçmen bilgi kağıdını başkana verecek ve kimliğini ispat edecek.


Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği siyasi parti veya Bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basması, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği belirtilecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...