Dikkat! Kış saati uygulaması ( SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK // 2015 )

Dikkat! Kış saati uygulaması ( SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK // 2015 )

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Saatler ne zaman geri alınacak, resmi açıklama geldi. 2015 kış saati uygulaması, saatler ne zaman geri alınacak, işte o tarih...

Saatler ne zaman geri alınacak, resmi açıklama geldi. 2015 kış saati uygulaması, saatler ne zaman geri alınacak, işte o tarih... Bakanlar Kurulu'nun kararı ile kış saati uygulamasına geçiş için tarih değiştirilmişti. Peki saatler ne zaman geri alınacak? 25 Ekim'de yapılması gereken saat değişikliği için tarih yaklaştı. İşte saatlerin bir saat geri alınacağı tarih.. Türkiye'de saatler ne zaman geri alınacak? Kış saati uygulamasına hangi gün geçilecek? Türkiye neden 25 Ekim'de saatleri geri almadı? 1 Kasım erken Milletvekili Genel Seçimleri nedeniyle kış saati uygulamasına 25 Ekim tarihinde geçilemedi. 25 Ekim'de saatlerin geriye alınması seçim günü zorluk yaşatacaktı.


SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK?
Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek. 8 Kasım Pazar günü saatler 04.00'ten 03.00'e alınarak Kış Saati uygulamasına geçilecek.


SAATLER NEDEN GERİ ALINIR?
 
Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması 'gece zamanını da gündüze katmaktır' ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00'de değil de 23:00'de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız. Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur.
 
Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. 


AKILLI TELEFONLARDA SAAT AYARI
Kış saati uygulamasına geç geçmemiz dolayısıyla Android ve iPhone'larda saat ayarı yapmanız gerekiyor.
iPhone için;
Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın.
Android için;
Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin.


Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.[1] Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi.[2] O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.


Yaz saati uygulaması tartışmalıdır.[1] Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken[3] tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar.[4] Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır.[5] Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da,[6] günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaşatınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.[7]


YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı[8] ile uyku düzeninde[9] sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...