Obama o projeyi veto etti

Obama o projeyi veto etti

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'de büyük tartışmalara yol açan Keystone XL petrol boru hattı projesi tasarısını veto etti.

ABD Senatosu ve Kongresi'nin onadığı tasarıyı geri çevirdiğini açıklayan Obama, Kanada'dan Meksika Körfezi'ne petrol taşıyacak olan Keystone XL adlı boru hattının yapımını veto etme kararını, Dışişleri Bakanlığı ve başka yetkililer ile yoğun görüşmeler yaptıktan sonra aldığını söyledi.


Veto kararını, Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte açıklayan Obama, ''John Kerry, uzun araştırmalar ve yoğun görüşmelerden sonra, Keystone XL petrol boru hattının, ulusal çıkarlarımıza yaramayacağı sonucuna vardıklarını bildirdi. Ben de bu karara katılıyorum. Bu sabah Kanada Başbakanı Justın Trudeau ile de konuşup kararımı bildirdim. Kendisi hayal kırıklığına uğradığını belirtti, iki ülke arasında enerji ve iklim değişiklikleri konularını da içeren çok yönlü işbirlikleri olabileceği konusunda uzlaştık'' dedi.


Keystone petrol boru hattının, yıllar boyunca Amerikan siyasetinde abartılı bir biçimde tartışma konusu olduğunu anlatan Obama, ''Ciddi sorunlar varken bu konu çok abartıldı. Şurası açık ki bu boru hattı, bazılarının savunduğu gibi ekonomimize gümüş kurşun etkisi yapmayacak. Yada ötekilerin savunduğu gibi bir felakete de yol açmayacak. Boru hattının uzun vadeli, anlamlı bir katkısı olmayacak ekonomimize. Kongre iş alanı oluşturma çabasında ciddi ise, bunun yolu bu değil. İki partinin ortaklaşa uzlaşacağı yapısal bir değişikliğe gidip, boru hattından 30 kat daha fazla istihdam sağlayacak planları ele almak gerek'' diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...