EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT Müjdeli haber Son Dakika gelişmeleri | EYT 2018 son durum | EYT yasası çıkacak mı?

Düzenleyen:
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT Müjdeli haber Son Dakika gelişmeleri | EYT 2018 son durum | EYT yasası çıkacak mı?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmeleri, EYT son dakika, EYT son durum, EYT müjdeli haber, 2018 EYT haberleri, Emeklilikte yaşa takılanlar haberleri, EYT yasası çıkacak mı, EYT mecliste görüşüldü mü, EYT gelişmeleri son dakika gibi araştırılan konulara dair gelişmeler haberimizde. Yüz binlerce vatandaşın heyecanla bir sonuca bağlanmasını istediği 'Emeklilikte yaşa takılanlar' konusu artık mecliste! Çok konuşulan konu ile ilgili MHP ve CHP'den de sesler yükselmeye başladı, gözler meclise çevrildi. EYT son durum nedir merak edenler araştırıyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmeleri, EYT son dakika, EYT son durum, EYT müjdeli haber, 2018 EYT haberleri, Emeklilikte yaşa takılanlar haberleri, EYT yasası çıkacak mı, EYT mecliste görüşüldü mü, EYT gelişmeleri son dakika gibi internette en çok araştırılan konulara dair gelişmeler haberimizde.  Yüz binlerce vatandaşın heyecanla bir sonuca bağlanmasını beklediği 'emeklilikte yaşa takılanlar' konusu artık mecliste! Çok konuşulan konu ile ilgili MHP ve CHP'den de sesler yükselmeye başladı, gözler meclise çevrildi. EYT son durum nedir merak edenler araştırıyor. Meclis'in EYT düzenlemesini görüşmesi bekleniyor. Peki hükümetin bu konudaki son tutumu nedir? Mecliste en son konuya dair neler oldu? 

EYT SON DAKİKA SON DURUM GELİŞMELERİ

EYT 15 EKİM 2018 SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamaları sonrası gözler hükümet kanadına çevrildi. İbrahim Kalın, "Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamaların ardından MHP kanadından konuyla ilgili somut adımlar geldi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM'de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da emeklikte yaşa takılanlarla ilgili kendisine yönetilen soruya, "Bu konuyla ilgili bizim de kanun teklifimiz var. Bu konuyla ilgili hükümetin de çalışması var. Ortak karar haline gelirse biz destekliyoruz. Emeklilikte yaşa takılanların bu sorundan kurtulması, bizim seçim vaatlerimiz arasında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Gaziantep'te sanayicilerin ve esnafları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Yaptıkları çalışmaları da anlatan Milletvekili Taşdoğan, OSB'deki sanayicilerin sorunlarını da bildiklerini ifade ederek, "OSB faaliyet yürüten sanayici ve esnafımız zor günler geçiriyor.

 

Seçim döneminde de seçim bittikten sonra da vatandaşlarımızdan gelen şikayetlerin başında Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) mağduriyeti yer alıyor. Tüm siyasi partilere mensup milletvekilleri de en çok bu konudaki taleplerle karşı karşıyadır. Partimiz ve milletvekillerimiz bu konuda yoğun bir mesai harcıyor. Biz MHP olarak bu sorunun çözümü için elimizden gelenin fazlasını yapmak için çalışıyoruz" dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT Müjdeli haber Son Dakika gelişmeleri | EYT 2018 son durum | EYT yasası çıkacak mı?

KILIÇDAROĞLU'NDAN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, gündemdeki konuları değerlendirdi. Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifi verdiklerine, ilgili komisyonun olağanüstü toplanmasını istediklerine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde bu konuyu Genel Kurul gündemine getireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, bu konuda hangi partinin samimi, hangisinin samimi olmadığının, ak ile karanın Genel Kurulda görüleceğini dile getirdi.

TBM'DEN EYT AÇIKLAMASI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için TBMM’ye sunulan yasa teklifi kapsamında, önceki emekli maaşlarını iki katına çıkaracak düzenleme teklifinin de bulunduğunu savundu. 

Duman, Türkiye'deki 12.3 milyon dolayındaki emeklinin önemli bir bölümünün maaş tutarları taban aylık düzeyinde bulunduğunu belirtti.

PEKİ EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT NEDİR?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti. SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı. 

Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Bu durumda çok sayıda kişi Prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını sağlayamadıkları için emekli olma hakkını elde edemiyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

İsa Karakaş Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) destek olabilmek için kaleme aldığı yazısında, EYT yasası çıkarsa olabilecek değişiklikleri ele aldı.

Bu düzenleme kabul edilirse 08.09.1999 tarihinden önce geçerli olan; SSK'lılar için eski 506 Sayılı Kanun Bağ-Kur'lular için 1479 Sayılı Kanun ve Emekli Sandığına tabi olanlar için 5434 Sayılı Kanun hükümlerinde Yer alan emeklilik şartlarına dönüş yapılması söz konusu olabilecektir.

Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerine yönelik çözümler sıralandı. Yapılan değerlendirmelere göre emeklilikte yaşa takılan SSK’lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT Müjdeli haber Son Dakika gelişmeleri | EYT 2018 son durum | EYT yasası çıkacak mı?

Emeklilikte yaşa takılan SSK’lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek. Buna göre, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olmakla beraber, kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması gerekecek.

Emeklilikte yaşa takılan emekli Emekli Sandığı iştirakçilerine 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse; kadın iştirakçilerden 20, erkek iştirakçilerden 25 fiili hizmet yılını dolduranların istekleri üzerine emekli aylığı bağlanabilir.

Çıraklık ve stajerlik geçen sigortalılık sürelerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kesilmediğinden emeklilik başlangıcından sayılmıyor. Dolayısıyla EYT yasası çıksa bile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sadece çıraklık-staj sigortası bulunanlar bu yasadan faydalanamaz. Faydalanmak için bir gün bile olsa belirtilen tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi primin bulunması gerekmektedir.Çalışması olan ve tüm sigorta kollarına tabi(işçi-memur-sözleşmeli-esnaf-sanatkar-şirket ortağı) çalışanları kapsayacak. Bu bağlamda normal SSK’lı işe başlama belirtilen tarihten sonra olduğundan EYT kapsamına girmeniz mümkün değil.58 yaş ve 7 bin gün primle emeklilik hakkını kazanmak mümkün.

Emeklilikte yaşa takılan Bağ-kur sigortalılarına belirten kanun öncesi hakları verilirse; Bağ-kur’lu kadınlar 20, erkekler ise 25 fiili hizmet yılını (9000 gün) dolduranlar emekli aylığı bağlanabilir.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT Müjdeli haber Son Dakika gelişmeleri | EYT 2018 son durum | EYT yasası çıkacak mı?

"Emeklilikte yaşa takılanların sorunları giderilsin"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, prim gün sayısı ve çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirterek, "İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. İstenirse buna çözüm bulunabilir, bütün partiler oturur ve bu sorunu çözebilir." dedi.

Gürer, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu çalışmalarının sabaha karşı saat 03.00'te bittiğini anımsattı.

Ülke genelinde 3 bine yakın iş yerinin konkordato ilan ettiğini aktaran Gürer, bu işyerlerinin alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını ödeme girişimi içine girdiklerini belirtti.

Konkordato ilan eden iş yerlerinde binlerce işçi çalıştığını, bu işçilerden sendikalı olanların avantajlı olduğunu, onların haklarını sendikalarının arayabildiğini ancak sendikasız işçilerin daha mağdur edildiğini belirten Gürer, konkordato ilan edilen yerlerdeki işçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunduğunu vurguladı.

Ömer Fethi Gürer, teklifin, bankaların rehinli alacaklarından önce işçi alacaklarının ödenmesini içerdiğini kaydetti.

Emeklilikte yaşa takılanlar

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına da değinen Gürer, bu kişilerin, prim gün sayısı ve belirlenen çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişiler olduğunu bildirdi.

Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşandığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, "Bu kesim, sorunlarının çözümü için tüm siyasi partilere başvuruyor, 'biz haksızlığa uğradık' diyor." ifadesini kullandı.

CHP'li Gürer, ülkede binlerce kişiyi ilgilendiren bu soruna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu kişilere verilecek ücretler gündeme getiriliyor. İstenirse buna çözüm bulunabilir; tüm siyasi partiler birlikte oturur ve bu sorunu çözebilir. İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. Vatandaş, emekli olmuş ancak maaş alamıyor. Bu kişiler arasında hasta olanlar, sorunlu olanlar olabilir. Bunların mağduriyeti giderilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...