EYT son dakika gelişmesi! EYT 2019 son durum.. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT yasası talimatı

Düzenleyen:
EYT son dakika gelişmesi! EYT 2019 son durum.. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT yasası talimatı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

EYT son dakika gelişmesi! Uzun zamandır beklenen ve gündemdeki yerini koruyan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son durum nedir merak ediliyordu. EYT yasası çıkacak mı, Erken emeklilik 2019 son dakika gelişmeleri, EYT son durum nedir gibi konuları merak edenler, internette EYT ile ilgili haberleri araştırıyorlar. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT talimatı ile ilgili çıkan haberler, binlerce bekleyeni oldukça heyecanlandırdı. İşte EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son dakika gelişmesi! EYT son durum nedir, EYT yasası çıkacak mı, EYT 2019 çıkacak mı gibi merak edilen ve araştırılan konulara dair son gelişmeleri sizler için derledik. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talimat haberi geldi! EYT'lilerin heyecanla beklediği EYT yasası çıkacak mı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin'i görevlendirdi. Bilgin, konuyla ilgili Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri (EYTSYDD) ile görüştü.

EYT SON DAKİKA 2019! EYT YASASI ÇIKACAK MI? EYT 2019 SON GELİŞMELER...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar 2019 ile lgili son dakika gelişmesi yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemi oldukça meşgul eden ve binlerce vatandaşı ilgilendiren konu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin'i görevlendirdi. Bu görevlendirmenin ardından Ankara’da miting yapan dernek yönetimi, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin ile Çankaya Köşkü’ndeki ofisinde görüştü. Beştepe’deki görüşmeye EYTYSDD adına Başkan Gönül Boran Özüpak ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Dernek yönetimi, mağdurların sorunlarını ve taleplerini Bilgin’e aktardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla EYT sorununun çözümü konusunda bir çalışma başlatıldığının kendilerine açıklandığını kaydeden Özüpak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bilgin, konuyu bizzat Cumhurbaşkanımızın kendilerine yönlendirdiğini aktardı. Cumhurbaşkanımız, ‘Bunun aşamaları nedir, nasıl çözülür, maliyeti nedir?’ gibi bir çalışma istemiş. Kendisi de görüşmemize ilişkin Cumhurbaşkanımıza bilgi verecek” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EYT'Lİ TALİMATI

NTV yayınında konuşan TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT konusunda bir formül üretilmesi için harekete geçildiğini duyurdu.

Kılıç şunları söyledi: "Son dönemde bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdi. EYT'lerin düşüncelerini alacak, SGK ile görüşecek. Geçenlerde kendisiyle konuştum. 'Bu konuda bir formül üreteceğiz, üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı var' dedi. Bir parça umutlandım. Somut bir adım atılmış oldu. Umarım karşılıklı görüşmelerle bu iş bir noktaya gelir, çözüme ulaşır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor."

PROF BİLGİN: HENÜZ ÇALIŞMANIN ÇOK BAŞINDAYIZ

Bu konuda NTV'ye bilgi veren Prof. Dr Vedat Bilgin şunları söyledi: "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) homojen bir grup değil. Bu konuda durumu çok farklı olan kimseler var. Çalışmalarımız uzun soluklu olacak, şu an işin çok başındayız henüz somut bir gelişme yok..."

EYT son dakika gelişmesi! EYT 2019 son durum.. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT yasası talimatı

'EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR' NEDİR?

Prim gün süresini doldurmalarına rağmen yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan yüz binlerce kişi, yerel seçim öncesi konuya umutla bakıyor.

Kanunun yasalaşması halinde erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak yaşa takılanlar, Mecliste temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor. Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmesi bekleniyor.

EYT SORUNU NEDİR?

08 Eylül 1999’da emeklilik yasasında değişiklik yapıldı. Bu tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1999'dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. 

Örneğin, 1970 doğumlu olan ve ilk defa 1990 yılında çalışmaya başlayan bir erkek yaş şartı olmasa 25 yıllık sigortalılık süresinin dolduğu 2015 yılında emekli olabilecekken, yaş şartı nedeniyle 52 yaşında, yani 2022 yılında emekli olabiliyor ve emeklilikte yaşa takılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...