Öğrencilerden kalp krizi geçiren öğretmene müdahale

/ Kaynak: İHA
Öğrencilerden kalp krizi geçiren öğretmene müdahale

EĞİTİM Haberleri  / İHA

23 Nisan etkinlikleri ve Hayata El Ver projesi kapsamında öğrenciler, tatbikatta kalp krizi geçiren ve aniden yere yığılan bir öğretmenine müdahale etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, tüm yurtta olduğu gibi İzmir'in Balçova ilçesindeki Ertuğrul Gazi İlkokulu'nda kutlama töreni düzenlendi. Törende şiirler okuyan, şarkılar söyleyen öğrenciler, kendi bayramlarını doyasıya kutladı. Törende, Hayata El Ver projesi kapsamında ani kalp durmasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak öğrencilere anlatıldı. Okul bahçesinde, senaryo gereği öğrencileriyle beraber teneffüste oyun oynayan bir öğretmen, aniden yere yığıldı. Durumu fark eden öğrenciler panik halinde yardım isterken, daha önce kalp masajı hakkında bilgi verilen bazı öğrencilerse yere yığılan öğretmenine müdahale etti. Öğrenciler, bu sırada bilinçli bir şekilde 112 Komuta Kontrol Merkeziyle irtibata geçti. 112 Acil Servis ekipleri, telefonda bir yandan öğrencilere neler yapması gerektiği konusunda bilgi verirken bir yandan da olay yerine ambulans yönlendirdi. Önceden eğitim alan öğrenciler, daha sonra yerde yatan öğretmenine 112 ekiplerinin anlattığı bir şekilde kalp masajı yaparak hayata döndürdü. Bu sırada olay yerine gelen ambulans kalp krizi geçiren öğretmeni alarak hastaneye götürdü.


ÖĞRENCİLER GERÇEKTEN KALP KRİZİ SANDI
Tüm bu gösteriler, veliler ve diğer öğrenciler tarafından ilgiyle izlenirken, bazı öğrenciler öğretmenlerinin gerçekten kalp krizi geçirdiğini sandı. Meraklı gözlerle yaşananları izleyen öğrencilerin, "Öğretmenimiz iyileşecek mi?", "Ne yapmamız gerekir?" gibi sorular sorması dikkat çekti. Senaryonun bitiminde proje yoğun alkış aldı.


9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan da, Hayat El Ver projesi hakkında bilgi verdi. Senaryoyu anlatan ve toplumda ani kalp durması konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini ifade eden Balkan, Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde çeşitli üniversitelerinde projeye destek verdiğini söyledi. İki yıl boyunca her ay etkinlikler yapılacağını kaydeden Balkan, 23 Nisan'da çocuklarda bilinç oluşturmak istediklerini söyledi. Bahar Kuvaki Balkan, "Bu bir teknik meselesi nerede masaj yapılacağını öğretiyoruz. En azından 112 gelene kadar bunu öğretiyoruz. O geçen önemli kıymetli dakikalarda bu şekilde beyne oksijenli kanı pompalamış olmak bile son derece önemli ve hayat kurtarıcı" dedi.


Bazı öğrenciler ise, ilk başta korktuklarını ifade ederek, yaşadıkları duyguları paylaştı. Projeyle kalp masajını öğrendiklerini dile getiren öğrenciler, senaryoyu çok gerçekçi bulduklarını söyledi.


Hayata El Ver projesi kapsamında, önümüzdeki günlerde etkinliklerin devam edeceği öğrenildi.

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...