Adalet provası

Adalet provası

EĞİTİM Haberleri

Bursa’da bulunan adalet lisesinde okuyan öğrenciler, senaryo gereği mahkeme kuruyor ve suçluları yargılayıp cezaevine gönderiyor.

Osmangazi’de bulunan Hamitler TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet Bölümü öğrencileri derslerini gerçeğiyle bire bir aynı... Duruşma salonlarında hâkim, savcı, avukat, suçlu ve davacı eşliğinde işliyor. Öğrenciler, uygulamalı dersler sayesinde ileride yapacakları meslekleri daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Adalet bölümünü okuyan öğrenciler, uygulama sınıflarında, senaryo gereği mahkeme kuruyor ve suçluları yargılayıp cezaevine gönderiyor. Ayrıca öğrenciler, okul içinde demir parmaklıklar ile kaplanan ve içerisinde maket mahkûmların konulduğu cezaevinde mahkûmların üst aramalarının nasıl yapıldığını, kelepçenin ne şekilde takıldığını öğreniyor. Öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe dökmek için okul yönetimi tarafından gerçek mahkeme salonunu aratmayacak şekilde donatılan sınıfta senaryo gereği eşini bıçaklayan ve cezaevinde bulunan sanığın duruşması gerçekleştirdi. Cübbelerini giyerek hâkim, savcı, avukat olan öğrenciler, mahkeme salonundaki yerlerini alarak celseyi başlattı. Diğer öğrenciler ise izleyici koltuklarına oturdu. Senaryo gereği cezaevinden mahkemeye getirilerek sanık sandalyesine oturtulan öğrenci, hâkimin sorularını cevapladı. Temsilî mahkemede sanık, sanık avukatı, tanık, mağdur ve mağdur avukatı dinlendikten sonra savcı mütalaasını okudu ve hâkim kararı açıklayarak yargılamayı bitirdi. Ceza alan sanık ise okulun içindeki cezaevine gönderildi. Hamitler TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Adalet Bölümünü okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra adliyede infaz koruma memurluğu, mübaşirlik ve zabıt kâtipliği alımlarında öncelikli hak elde ediyor.

Hâkim olmak istiyorum
“Amacımız öncelikle hukuk fakültelerine öğrenci yetiştirmek” diyen Okul Müdürü Ali Cihan “Bursa’da adalet alanı olan meslek lisesi bizim okulumuz. Okulumuzda zabıt kâtipliği ve infaz koruma memurluğu dallarında öğrencilerimizi sektöre yetiştiriyoruz” dedi. Adalet Bölümü Öğrencisi Aysıla Kavlak “Ben bölümümü çok seviyorum. Öğretmenlerimizin bize destekleri çok fazla burada derslerimi uygulamalı bir şekilde işleyerek öğreniyorum. O bakımdan bizde kalıcılığı daha oluyor. İleriki hayatımda bu bölümümden devam etmek ve hâkim olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...