Başçı: Enflasyon düştü, Türkiye büyüdü

- Güncelleme:
Başçı: Enflasyon düştü, Türkiye büyüdü

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracat ne kadar artarsa iç talebin o kadar büyümesine izin vereceklerini söyledi.

Kocaeli Ticaret Odası Toplantı salonunda gerçekleşen konferansta konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin özellikle 1973 yılından başlayarak kara bir 30 yıl geçirdiğini bu dönemde Amerika Birleşik Devletlerindeki gayri safi milli hasılaya yaklaşmak yerine giderek uzaklaştığını belirtti.
Başçı enflasyonun bu dönemde büyümenin önünde en büyük engel olduğunu belirterek,"Mali disiplin ile birlikte enflasyonunda düşürülmesi ile birlikte Türkiye artık büyümeye başladı" dedi.

##tgvideo##

Başçı, nbsp;EURO bölgesi ülkelerinde büyüme hızlarının eksilerde seyrettiğini söylerek,"Bu yıl büyüme oranı yüzde üçlerde seyrediyor. Biz bunu yıl sonuna kadar yüzde dörtlerde olmasını bekliyoruz. İşadamlarımız ihracatını özellikle büyüme ivmesi olan ülkelere ve petrol ihraç eden ülkelere yapması bizim büyüme oranınımızın artmasına sağlıyor. Gerçekten iş adamlarımızın esnekliğini, hızlı bir şekilde hareket edebilmelerini takdir ediyoruz. Türkiye'yi bu kurtarıyor. Çünkü biz cari açık veren bir ülkeyiz. İş adamlarımız ne kadar başarılı olursa bu konuda, ihracat ne kadar artarsa, biz de iç talebin büyümesine o kadar izin verebiliriz. Merkez Bankası olarak, şu anda biliyorsunuz fren tarafında hep konuşuluyor. Frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz. O kadar iç talebin büyümesine izin verebiliriz. Aksi halde, çok fazla salıversek o zaman iç talep inanılmaz canlanma potansiyeline sahip Türkiye'de ve o zaman cari açık hemen artar. O nedenle dikkatli gidiyoruz. İhracatçılarımız ne kadar başarılıysa, biz de iç talebi o kadar canlandıracağız. Buradan söz veriyoruz""şeklinde konuştu
Erdem Başçı konferasını tamamladıktan sonra para politikaları konusunda işadamlarından gelen soruları cevaplandırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...