Dikkat, çeyrek altın bu fiyata düşebilir

- Güncelleme:
Dikkat, çeyrek altın bu fiyata düşebilir

Ekonomi Haberleri

Altın fiyatlarındaki düşüşün süreceği beklentisi ve yaklaşan Ramazan etkisiyle çeyrek altının fiyatının 125 TL civarına inebileceği belirtiliyor.

Altının ons fiyatındaki düşüş devam ederek dün yaklaşık üç yılın en düşük seviyelerine gerilerken, fiyatlardaki düşüşün devam edeceği beklentisi ve Ramazan ayı nedeniyle düğünlerin öteleniyor olması sonucu bireysel altın talebinin Nisan'daki seviyenin altında, henüz sınırlı kaldığı belirtiliyor. Bireysel talebin henüz istenilen düzeyde talebi olmamasına karşın önümüzdeki dönemde oluşacak talep karşısında stok sıkıntısı yaşamamak için piyasanın Darphane'den altın üretim talebinin ise devam ettiği belirtiliyor. Altın fiyatlarının Nisan ayında sert düşüş kaydetmesi ve bireylerden altın talebinin patlaması ardından Darphane tarihinin en yüksek talebiyle karşılaşmış, siparişlerin zamanında teslim edilememesi nedeniyle de piyasada arz sıkıntısı ve buna paralel fiyat yükselişleri yaşanmıştı. Spot altın ve gümüşün ons fiyatı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşek para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini güçlendiren güçlü ekonomik verilerin ardından yatırımcıların pozisyonlarını azaltmalarına paralel olarak yaklaşık üç yılın en düşük düzeylerine geriledi. Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Vatandaş altın fiyatlarının daha da düşeceğine inandı. Dolayısıyla şu anda sadece ihtiyacı varsa alıyor. Piyasada alıcı da satıcı da sınırlı. Çeyrek altın şu anda 130 TL civarında. Altının ons fiyatı mevcut seviyelerini kırarsa 1200 dolara kadar düşüş devam edebilir. Dolar/TL'nin de 1.92'lere gerilemesi halinde çeyrek altının fiyatının 125 TL civarına indiğini görebiliriz" dedi. Spot altın ABD piyasaları kapanışına göre dün yüzde 4 düşüşle Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1221.8 dolara kadar geriledi.
Elektronik Bilgi Merkezi tarafından sağlanan Kapalıçarşı Ayaklı Borsa verilerine göre aynı saat itibariyle 24 ayar altının gram fiyatı 77.16 TL seviyelerinden işlem görüyor.
Altının ons fiyatı 3 Haziran'da 1,403 dolar, 24 ayar altının gram fiyatı ise 85.38 TL seviyelerindeydi.
İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksu, "Altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen talep artışı şimdilik istenildiği kadar olmadı. Talebin büyük kısmının Nisan ayındaki düşüşte karşılanmış olması, fiyatların daha fazla düşeceği beklentisi ve Ramazan ayı nedeniyle düğünlerin ileri atılması da bunda etkili. Ancak ithalat ve Darphane'nin üretim rakamlarına bakıldığında tabii ki bir hareket söz konusu, üretim talebi devam ediyor" dedi.
Türkiye'nin altın ithalatı Mayıs ayında altın fiyatlarındaki hızlı düşüş ve fiziki talepteki artışa paralel geçen yılın aynı ayına göre yüzde 123 artışla 43.5 ton oldu.
BEŞ AYDA 135 TONLUK İTHALAT
Altın ithalatı yılın ilk beş ayında 135.9 tona ulaşırken, geçen yılın tamamında yapılan 120.8 tonluk ithalat da aşılmış oldu.
Darphane verilerine göre Nisan ayında 8.9 ton olan altın sikke üretimi Mayıs'ta 17 tona yükselirken, 26 Haziran itibariyle ise 9.3 ton oldu. Böylece geçen yılın tamamında 43.6 ton olan altın sikke üretimi ilk altı ayda 66.6 ton olarak, geçen yılın tamamını aştı.
Geçen yılın tamamında 12.66 milyon adet olan altın sikke basımı Darphane verilerine göre 26 Haziran itibariyle 18.6 milyon adete ulaştı.
Öte yandan Basın-İş Sendikası, İstanbul'da bulunan Hazine'ye bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını belirterek, 17 Haziran'dan itibaren grev kararı alındığını açıklamıştı.
ALTIN ÜRETİM TALEBİ SÜRÜYOR
Darphane'nin grev kararının piyasalarda henüz etkili olmadığını söyleyen Yıldırımtürk, "Grev henüz başlamadı, 1.5 ay sonra başlayacak ayrıca arada anlaşma da sağlanabilir. Geçen aylarda altın fiyatlarının sert düşüşünde piyasada stok azalmış ve talep ciddi ölçüde artmıştı. O dönemde 135 TL'lik çeyrek altın 155 TL'den satılmıştı. Piyasada yaşanan sıkıntıda Darphane'nin stoklu çalışmaması da etkili olmuştu. Şimdi ise hem piyasada stok var hem de Darphane'de üretimde altın var.Fiyatların sert düştüğü Nisan ayındaki kadar vatandaşın talebi olmamasına karşın yaz aylarında oluşacak talebe hazırlık adına bir daha stok sıkıntısı yaşamamak için piyasanın Darphane'den altın üretim talebi devam ediyor" dedi.
Altın fiyatlarında görülen düşüş eğiliminin ardından vatandaşların altın talebinin patlamasıyla Nisan ayının ilk üç haftasında altın ithalatı 18.5 ton ile İran'a altın ihracatının tepe yaptığı geçen yılın Temmuz ayından bu yana aylık bazdaki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
İstanbul Altın Rafinerisi'nden Gökhan Aksu ise Darphane'nin grev yapması halinde işçilik fiyatlarının artacağını söyleyerek, "Halihazırda 130-135 TL civarında olan çeyrek altının fiyatı tekrar 140-150 TL seviyelerine çıkabilir. Has altın fiyatı değişmeyecek ancak işçilik fiyatı artacağından bir çeyrek altına 10-15 TL fark ödemek durumunda kalacak vatandaş" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...