Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'de tarım dışı istihdam verileri beklentileri aştı

- Güncelleme:
ABD'de tarım dışı istihdam verileri beklentileri aştı

Ekonomi Haberleri

ABD'de tarım dışı istihdam verileri 195 bin kişilik ek istihdam oluşturulduğunu ortaya koydu. Beklentiler 160 bin kişilik istihdam şeklindeydi.

ABD'de tarım dışı istihdam verileri 195 bin kişilik ek istihdam oluşturulduğunu ortaya koydu. Beklentiler 160 bin kişilik istihdam şeklindeydi. ABD'de yakın zamandan açıklanan ekonomik verilerinABD Merkez Bankası'nın kademeli olarak parasal genişlemeden çıkış stratejisini destekler nitelikte olduğu görülüyor. ABD'de bugün açıklanan verilere göre, haziran ayında tarım dışı istihdam 195 bin kişi artarak 165 bin olan beklentinin üzerinde gerçekleşmesinin ardından, Fed'in parasal genişlemeyi sınırlandırmaya yönelik beklentileri artırması için gelişmekte olan piyasalarda satıcılı sürecin devam etmesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının olması durumunda doların güçlenmesi ve faizlerde yükseliş eğiliminin devam etmesi beklentisi arttı. Tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,67 ile son 2 yılın, dolar endeksi 84,53'le son 3 yılın en yüksek seviyesini gördü.
İŞSİZLİK ORANI DEĞİŞMEDİ
İşsizlik oranı haziran ayında mayıs ayına göre değişmeyerek yüzde 7,6 oldu. Özel sektör istihdamındaki 202 bin kişilik artış da istihdam piyasasında iyileşme olduğuna işaret etti. Özel sektör istihdamının 175 bin artması bekleniyordu. Nisan ve mayıs aylarına ait tarım dışı istihdam verileri de yukarı yönlü revize edildi. Nisan ayındaki tarım dışı istihdam artışı 149 binden 199 bine revize edilirken, mayıs ayındaki tarım dışı istihdam 175 bin artıştan 195 bin artışa revize edildi. Haftalık ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,2 olan beklentinin üzerinde gelerek yüzde 0,4 artış kaydetti ve 24,01 dolara yükseldi.
ABD'DE EKONOMİK İVME DEVAM EDİYOR
ABD Haziran ayı tarım dışı istihdam verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kanada merkezli Toronto Dominon Securities Kıdemli Küresel Statejisti Jacqui Douglas, ABD istihdam piyasasının her şeye rağmen gelişme kaydetmeye devam ettiğini belirtti. Jacqui Douglas, TD Securities'in Haziran ayında normal koşullarda ABD tarım dışı istihdam verilerini daha öncesinde 165 bin olarak beklediklerini söyledi. Douglas, Haziran ayında işsizlik oranını ise yüzde 7,5 olarak beklediklerini belirterek, "Buna rağmen ABD'de ekonomik ivmenin devam ettiğini görüyoruz. Kazanımların daha çok ilerleyen dönemde servis sektöründen kendisini göstereceğine inanıyoruz" dedi.
FED YAKIN ZAMANDA PARASAL GENİŞLEMEDEN ÇIKMAYACAK
London School of Economics and Political Science Ekonomik Performans Merkezi Direktörü Prof. John Van Reenen ise halen mevcut verilerin Fed'in çıkış stratejisini destekleyecek veriler olmadığını ifade etti. Reenen, "FED istenilen şatlar desteklenmeden parasal genişlemeden çıkmayacaktır. Piyasalar maalesef FED'in ne yapacağına fazlaca tepki veriyor. Halen ABD'de ekonomik iyileşmenin zayıf olduğunu ve işsizliği azaltacak güçte olmadığını görüyoruz. FED'in özellikle yakın bir zamanda parasal genişlemeden çıkmasını beklemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
'AÇIKLANAN İSTİHDAM RAPORU OLUMLU'
J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş ise, "Bugün açıklanan istihdam raporu oldukça olumlu geldi. Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde 195 bin arttı. Bunun yanında diğer detaylar da oldukça olumlu idi. Geçmiş iki ayki rakamlar toplamda 70 bin yukarı doğru revize edildi. Çalışma saatleri sabit kaldı ama ortalama saatlik gelirler çok hızlı bir şekilde yüzde 0.,4 arttı, ve bu artış bütün sektörlerde görüldü" ifadelerini kullandı. ABD'de son dönem verilerini yorumlayan Özhabeş, şunları kaydetti:
nbsp;"Gelirlerin artması, tüketimin ve tüketici güveninin artmasında etkili olacaktır. İşsizlik oranı sabit kaldı, ama işgücü katılım oranında son iki ayda artış gördük. Katılım oranının artması, is aramaktan vazgeçen insanların cesaretlenip tekrar işgücüne dönmesine işaret ediyor olabilir.Bu trend devam ederse, işsizlik oranındaki düşme yavaşlayabilir, hatta işsizlik oranı artabilir. Yine de bugünkü raporun olumlu gelmesi, Fed'in Eylül ayında tahvil artırımında yavaşlama yapma ihtimalini oldukça arttırdı." Yine geçen ayın sonlarında açıklanan ABD'deki GSYH 1.çeyrek artışı da yüzde 2,4'ten yüzde 1,8'e aşağı yönlü revize edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...