Plastik ihracatı 5 milyar doları aştı

- Güncelleme:
Plastik ihracatı 5 milyar doları aştı

Ekonomi Haberleri

PAGEV tarafından hazırlanan rapora göre plastik sektörü yılın ilk 6 ayını 2 milyar 665 milyon dolar ihracatla kapattı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve nbsp;Eğitim Vakfı (PAGEV) açıklamasına göre, sektör geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 9 artış yakaladı. Sektörün direkt ihracatına ambalaj, inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler kanalıyla gerçekleştirdiği dolaylı ihracat da eklendiğinde toplam plastik sektörünün ihracatı 5,5 milyar doları aştı. Aynı dönemde üretimde de yüzde 5,7 oranında büyümeye imza atan sektör, 4 milyon 350 bin ton üretim gerçekleştirdi. nbsp;Yapılan açıklamaya göre, 2013 yılının ilk altı ayında; Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde gerileme yaşanırken, plastik sektörü gerek üretim, gerek ihracatta artış trendi göstererek büyümesini sürdürüyor. Ancak ham maddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık sektörün ithalatını da etkiliyor. İlk yarı yıl sonuçlarına göre sektör geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında ithalat artışı ile 5 milyar dolar ham madde ithalatı yaptı. İlk yarıda plastik sektörünün ihracattaki en büyük pazarlarını; 281 milyon dolar ile Irak, 122 milyon dolar ile Almanya ve 118 milyon dolar ile Rusya Federasyonu oluşturdu. Bu üç ülkeyi sırasıyla; Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Libya, Romanya, İran ve Bulgaristan takip etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, Türk plastik sektörünün ülke ekonomisinin gelişimindeki en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirtti. Sektörün üretim ve ihracatta sürekli bir büyüme ivmesi gösterdiğini, ancak hammaddede dışa bağımlılığın sektörün ilerlemesini olumsuz yönde
etkilediğini vurgulayan Uysal, şunları kaydetti:
nbsp;"Plastik sektöründe üreticilerimiz teknolojik gelişmeleri takip ederek üretimlerini sürekli artırıyorlar. Üretimdeki artış yılın ilk çeyreğinde bize Avrupa ikinciliğini getirdi. 2013 yılsonu büyüme hedefimiz yüzde 8. Sene sonu için 9 milyon ton üretim ve 11,5 milyar dolar direkt ve dolaylı ihracat hedeflerimizi koruyoruz. Ancak ham madde sorunumuzun artık çözülmesi gerekiyor. Yurt dışından petrokimya yatırımı alamadığımız için en büyük yerli üreticimiz PETKİM'den yeni yatırımlar bekliyoruz. Ayrıca, hammadde ithalatında uygulanan yüksek vergiler ve son dönemde dolardaki yükseliş de firmalarımızı etkiliyor."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...