Gıda ve giyimdeki artış enflasyonu körükledi

Gıda ve giyimdeki artış enflasyonu körükledi

Ekonomi Haberleri

Giyimde "yeni sezon", gıdada ise "kuraklık ve don" etkisiyle enflasyondaki yükseliş devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE) açıkladı. Aylık bazda TÜFE yüzde 1.34, Yİ-ÜFE yüzde 0.09 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.38, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 12.98 olarak gerçekleşti. Böylece enflasyon, nisan ayında son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aylık en yüksek artış, giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti. En fazla fiyat artışı ürün bazında yüzde 25.82 ile kadın gömleği olurken, onu yüzde 23.49 ile kadın ceketi, yüzde 18.41 ile kadın eteği takip etti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 1.42 artış kaydedildi. Ancak nisan ayında fiyatı en çok düşen ürün, yüzde 35.45 düşüşle patlıcan oldu. TCMB, yıllık enflasyonun "etkilerinin hissedildiği vergi ayarlamaları ve döviz kuru dahilinde ile bir süre daha yüksek" seyretmesini bekliyor. Ancak, TL'deki değerlenmenin kalıcı olması, iç talebin ılımlı seyri ve gıda fiyatlarına ilişkin arz yönlü belirsizliklerin azalması durumunda, enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren gerilemeye başlayacağını öngörüyor. Yıl sonu beklentisini ise yüzde 7.6'da tutuyor.
Rakamları değerlendiren ve TCMB'nin politikasına ilişkin tahminlerde bulunan İş Yatırım Ekonomisti Uğur Küçük, "Nisan verileri, enflasyonun mayıs ayında yüzde 9.5'in üzerine çıkacağına işaret ediyor. Sıkı para politikası yoluyla enflasyonla mücadeleye devam eden Merkez Bankasının, 22 Mayıs'ta politika faizini indirmesi çelişkili olur" dedi. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz de, "Sıkı duruşun korunup enflasyon trendi kontrol altına alındıktan sonra kalıcı faiz indirimi döngüsünün eylül ayında başlamasını bekliyoruz" diye konuştu. Gıda fiyatlarına dikkat çeken FinansInvest Başekonomisti Burak Kanlı ise şunları söyledi: "Olumsuz hava şartları sebebiyle gıda fiyatlarının bu yıl yüksek seyretmesi ihtimali yüksek. Bu da yıllık enflasyondaki düşüş alanını sınırlıyor. Haziran ayına kadar yüksek seyredecek enflasyon, sonrasında baz etkilerden dolayı düşecek. Ama sonuç olarak bu yıl enflasyon bakımından iyi bir yıl olmayacak."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...