Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sahte baldan sonra şimdi de sahte yumurta

/ Kaynak: AA
Sahte baldan sonra şimdi de sahte yumurta

Ekonomi Haberleri  / AA

Son yıllarda gündemde olan sahte balın ardından çiftlik yumurtalarının köy yumurtası adı altında tüketicilere yedirildiğini belirtti.

Tüketicilerin daha sağlıklı ve organik olduğu gerekçesiyle köy yumurtasına yoğun ilgi göstermeye başlamasının ardından bazı pazarlarda çiftlik yumurtalarının köy yumurtası adı altında satışa sunulduğu bildirildi.
Köy tavuğu yumurtasının daha organik olduğu düşüncesiyle bazı vatandaşlar tarafından ilgi gördüğüne dikkati çeken Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai Alkan, köy yumurtalarının tanesinin ortalama 1 liradan satışa sunulduğunu söyledi.
Köy yumurtalarının fiyatının artmasıyla çiftlik yumurtalarının köy yumurtalarına benzetilerek satıldığına dikkati çeken Alkan, şöyle konuştu:


"Bazı pazarlarda köy tavuğu ya da köy yumurtası adı altında satışlar yapılmakta. Burada tüketicilerimizin bilmediği bazı konular var. Bunlardan birisi pazara köy tavuğu yumurtası diye getirilen ürünlerin büyük bir kısmı ticari işletmelerden yani endüstriyel tarzda yetiştiriciliği yapılan işletmecilerden elde edilen yumurtalar. Tüketicilerimiz işin bu boyutlarını bilmediği için yüksek fiyat ödeyerek köy yumurtası ya da köy tavuğu satın alıyor. Tüketicilerimiz bilmeli ki aslında tükettikleri köy yumurtası ya da köy tavuğu değil, endüstriyel tarzda üretilmiş çiftlik yumurtası ya da çiftlik tavuklarıdır."


FARKI TADINDA
Sahtekarların çiftlik yumurtalarını köy yumurtası gibi göstermek için çeşitli yöntemler denediğini belirten Alkan, şunları kaydetti:
"Bazı kişiler oldukça ucuza satın aldığı çiftlik yumurtalarını pazara getirip burada sepet ya da kasaların üzerinde satışa sunuyor. Bu yumurtaların altına saman koyuyor, devamında ise kirlettikleri bu yumurtaları tamamen köy yumurtasına benzetmeye çalışıyorlar. Tüketici de köy yumurtasını andıran bu yumurtaları yüksek fiyattan satın alıyor. Tüketici bunlara dikkat etmeli. İlk bakışta köy yumurtası ile çiftlik yumurtası arasındaki fark anlaşılmaz. Bu yumurtalar arasındaki fark tadındadır. Görüntüsüyle anlaşılmaz ancak vatandaşlarımız ürünü satın almadan ve tüketmeden öncesi sorgulamalı. Artık günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Kafalarında bir soru işareti oluşursa üniversite olarak biz kendilerine yardımcı olmaya hazırız."
Doç. Dr. Alkan, tüketicilerin köy yumurtalarını, güvendikleri ve tanıdıkları kişilerden satın almasının daha doğru olacağını sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...