Memura enflasyon farkı yok

Memura enflasyon farkı yok

Ekonomi Haberleri

Yıl sonu için enflasyon farklı bekleyen memura kötü haber Maliye Bakanından geldi.

Bakan Mehmet Şimşek, bu seneye ilişkin olarak memur maaşlarında enflasyon farkı görünmediğini bildirdi. Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki soru ve eleştirilerine cevap verdi. Şimşek şunları söyledi: "Bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor. Neden? Çünkü toplu sözleşme yapıyorsunuz. Toplu sözleşmede, sadece 175 liralık brüte bakarsanız o çok kısmi olur. Öğretmenlerimize ayrıca 75+75 lira seyyanen artış sağlandı. Sadece bunun etkisi yanlış hatırlamıyorsam 1 milyarın üzerindeydi. Bu hususu hiç dikkate almıyorsunuz. 4C'ye ilişkin, geçici personel ücretlerinde brüt ilave 350 lira artış, artı bir de aile yardımı getirildi. Bunların hepsini dikkate aldığınız zaman, olay göründüğü gibi değil. 2014 yılında en düşük memur maaşı bu haliyle yüzde 8.3 artmış olacak, ortalama memur maaşı artışı yüzde 8.5. Yeni göreve başlayan öğretmen maaşı ise yüzde 14.4 artacak. En düşük memur emekli aylığı yüzde 12.8. 5'inci dereceden emekli olan bir memurun ikramiyesi yüzde 12.4 oranında artmış olacak. 2014 yılı için 10 aylık TÜFE yüzde 8.45. Yılın tamamı için de yüzde 9.4 olarak öngörülüyor."
VERGİ ARTIŞI ÖNGÖRMÜYORUZ
Vergilerdeki oranlara da değinen Şimşek, hiçbir vergide oran artışı öngörülmediğini, sadece yeniden değerleme oranı çerçevesinde standart uygulama olarak bir artışın olabileceğini ifade etti. Vergi sisteminde birtakım sorunların olduğunu, zaten bunun için çalışmalar yaptıklarını anlatan Şimşek, 10-12 yıllık dönemde vergi sisteminde büyük bir tahribatın olduğuna ilişkin eleştirilere ise katılmadığını söyledi. Şimşek, "Kenan Evren bile daha insaflıydı" eleştirisi üzerine ise o dönemle bu dönemin arasında önemli farklar olduğunu, dolayısıyla iki dönemin karşılaştırılabilir olmadığını kaydetti. Türkiye'nin asıl sorununun dolaysız vergilerde olduğuna dikkat çeken Şimşek, vergilerdeki sorunların çözümü halinde rekabet gücünü etkileyen dolaylı vergilerde indirime dahi gidilebileceğini dile getirdi.




Bakan ŞİMŞEK: Tasarruf oranını yüzde 17'nin üzerine çekmeye çalışıyoruz

Türkiye'de tasarruf oranının 2013'te yüzde 13,4 olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, bu yılın muhtemelen yüzde 15 civarında kapatılacağını söyledi. Şimşek, "Yeterli mi? Değil. nbsp;2017 yılına kadar tasarruf oranını yüzde 17'nin üzerine çekmeyi düşünüyoruz. Aynı şekilde, yüzde 8 civarında bir cari açık vardı, şimdi yüzde 5.7. Önümüzdeki 10 yıl içinde muhtemelen emtia fiyatlarının etkisi zayıflayacak ve bizim OVP'de öngördüğümüzden daha güçlü bir iyileşme söz konusu olabilir" dedi. nbsp;
Bu ortamda işsizliğin artmaması çok şaşırtıcı nbsp;

Bakan Şimşek, işsizlikle ilgili rakamların çok konuşulduğuna değinerek şöyle konuştu: "İstihdam sağlamada Türkiye'nin performansı hâlâ oldukça iyi. Bu yıl için yanlış hatırlamıyorsam 540 bin civarında ilave istihdam öngörüyorduk, muhtemelen bunun üzerinde bir istihdamla kapatacağız. Sadece işgücüne katılımda 1 yıllık süreçte 2.2 puanlık bir artış var. Bunun yaklaşık karşılığı 1 milyona yakın ilave. İşgücüne bir katılım var bir de çalışma çağındaki nüfustaki artış var. Bunları dikkate aldığınız zaman Türkiye'de işsizlik oranının artmaması, çok şaşırtıcı olur."
Suriye'den gelen nbsp;göçmenler için 4.5 milyar dolar harcadık nbsp;
Suriye'den gelen göçmenlerin maliyetinin sorulması üzerine Şimşek, "Bugüne kadar bütçeden 2 milyar 315 milyon 629 bin 152 lira harcanmış. Şimdi diyeceksiniz ki, 'Bazı rakamlar zikrediliyor, buradaki fark ne?' Birleşmiş Milletler'in bir standardı var. Çünkü bu konudaki harcamayı sadece bütçeden yapmıyoruz. Mahalli idarelerin çabaları var, başka ayni yardımlar var. Bizdeki rakam en son 4,5 milyar dolar" ifadesini kullandı.


Uçağın bedeli 185 milyon dolar, saray için 300 milyon lira ödenek ayrıldı nbsp;
Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek, TC-TUR tescilli yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı için bütçeden herhangi bir ödeme yapılmadığını belirterek, "Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın proje bedelinin ise 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü Başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963.4 milyon lirasının harcandığını dile getiren Şimşek, nbsp;2015 yılında tamamlanmasının planlanması sebebiyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...