Mutfaktaki enflasyon aralık ayında düşüşe geçti
Ekonomi Haberleri
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl enflasyon yüzde 8.17 düzeyinde gerçekleşirken, özellikle gıda fiyatlarında ciddi artış yaşandı.
Geçen yıl fiyatı en fazla artan gıda maddesi kuru kayısı oldu. Kuru kayısının fiyatı, yüzde 113 artarak 14 liradan 31 liraya yükseldi. Aynı dönemde fındık fiyatında yüzde 94, ayvada yüzde 54, Antep fıstığında yüzde 43, mercimekte yüzde 42 artış kaydedildi. Merkez Bankası da Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda, gıda enflasyonuna dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "Aralık ayında gıda fiyatlarında gözlenen kısmi iyileşmeye rağmen; ekmek, et ürünleri, kahve, çay başta olmak üzere alt gruplar genelinde yıllık enflasyon yüksek düzeylerde seyretmeye devam etti" denildi. Sıcak içeceklerdeki fiyat artışı yüzde 34.70 seviyesinde gerçekleşti. Böylece sıcak içeceklerin ortalama fiyatı 0.72 liradan 0.97 liraya çıktı. Pirinç yüzde 32, kuru soğan yüzde 28, ceviz içi yüzde 27 artışla genel enflasyonu geride bıraktı.