Fındık rekor tazeledi

/ Kaynak: İHA
Fındık rekor tazeledi

Ekonomi Haberleri  / İHA

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2014 yılında 2,32 milyar dolarlık fındık ve mamulleri ihracatı yapıldığını söyledi.

Fındık ve Mamulleri sektöründe küresel üretim ve ihracatın büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2014 yılında 2 milyar 321 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün 2014 yılı ihracatı 1 milyar 769 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2014 yılında sektörün rekor düzeyde ihracat geliri elde ettiğini ve yılın zor ama döviz girdisi açısından bereketli geçtiğini belirtti. Gören, "Türkiye'nin genel ihracatının yaklaşık yüzde 4 arttığı bir dönemde Fındık ve Mamulleri sektörü olarak yüzde 31,2'lik artışla çok başarılı bir performans ortaya koymanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca, 2014 yılında Türkiye genelinde ihracatını oran olarak en çok artıran iki sektörden biriyiz" dedi.
Gören, fındık ve mamulleri üretiminin bir kısmı çerez olarak tüketilmekle beraber, çok büyük bir oranda çikolata, şekerli mamuller, unlu mamuller ve dondurma endüstrisinde kullanılmakta olduğunu belirterek, "Türk Fındık ve Mamulleri dünya çapında severek tüketilmekte, özel olarak talep edilmekte ve dünyaca ünlü yabancı firmalar tarafından bahsi geçen sektörlerde girdi olarak kullanılmaktadır" dedi.


İHRACATTA AB ÜLKELERİ BAŞI ÇEKTİ
Gören sözlerine söyle devam etti:
"Avrupa Birliği 2014 yılında da ülkemiz Fındık ve Mamulleri ihracatının başlıca varış noktası olmayı sürdürdü. Toplam sektörel ihracatımızın yaklaşık dörtte üçünün gerçekleştiği AB pazarında Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktı. Bu anlamda Türk Fındığının tanıtım faaliyetleri olmak üzere dünyada fındıklı ürünlere yönelik tüketici eğilimlerinin güçlenmesi gibi etkenler, geleneksel pazarlar dışında Amerika, Çin, Japonya, Rusya ve Hindistan başta olmak üzere diğer pazarların payının artmasına katkıda bulunmuştur. Zaten tanıtım faaliyetleri olmasaydı bu sezon olduğu gibi zor dönemlerde sürdürülebilir bir ihracat artışı sağlanamazdı."


"NET İHRACAT YAPIYORUZ"
Gören, "Fındık ve Mamulleri sektörü olarak tamamen yerli girdi kullanılarak net ihracat yapıyoruz, Türkiye'nin cari açığının kapatılması, büyüme ve istihdam gibi temel ekonomik göstergelere katkı sağlamaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Gören, "Sektörümüz benzeri net ihracat yapan sektörlerin daha fazla desteklenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Sektörel sorunlarımızın çözümünde alacağımız destek daha fazla ihracat daha fazla katma değer olarak ülkemiz ekonomisine kazandırılacaktır" dedi.


"2023 HEDEFLERİMİZİ AŞACAĞIZ"
Gören, "Fındık ve Mamulleri sektörü olarak Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ciddi bir katkı yapmaya devam ediyoruz. Öyle ki, ilk başta hedef olarak belirlediğimiz 2 milyar doları aştık, revize hedefimiz olan 3 milyar dolar düzeyine yaklaştık ve artık 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat yapmayı gözümüze kestirdik. İhracat yaparak bu tarihi başarıda emeği geçen sektörümüzün büyük küçük tüm firmalarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...