Kanada 285 bin kişiye vatandaşlık verecek

Kanada 285 bin kişiye vatandaşlık verecek

Ekonomi Haberleri

Kanada, yeni göçmen politikasına bağlı olarak 2015 yılında 285 bin göçmen kabul edecek.

Dünyada 65 ülke arasında yapılan araştırmaya göre, İngilizce konuşulan ülkeler içinde en iyi eğitimin verildiği Kanada'ya Türkiye'den göç oranı arttı. 1998-2013 tarihleri arasında 6 milyona yakın göçmenlik başvurusuna onay veren Kanada, bu tarihler arasında Türkiye'den de 18 binin üzerinde toplam başvuruyu kabul etti.

Dünyanın refah ve eğitim düzeyi en yüksek olan ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Kanada'ya göçmenlik artıyor. Türkiye'den de göç başvurularının arttığı Kanada, ülkeye gelen göçmenlere diğer ülkelere oranla pek çok avantaj sunuyor.

Türkiye'deki ilk ve tek yurtdışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi olan Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam, Sağlık ve Eğitim Merkezi Genel Müdürü Şevki Akaydın, Kanada'nın göçmenlere sunduğu avantajları şöyle özetledi:

"Öncelikle diğer ülkelere farkla göçmenlik başvurusu kabul edilen herkes Kanada'ya adım attığı andan itibaren ömür boyu yaşama hakkına sahip oluyor. Diğer tüm ülkeler önce geçici oturum vermekte, belirli bir süre o ülkelerde yaşadıktan sonra size daimi oturum hakkı sunmaktadır. İngiltere'de bu süre en az 4 yıl, Amerika'da 5 yıldır. Kanada'da 3 yıl yaşadıktan sonra ise elde edilen Kanada vatandaşlığı hakkı ile birlikte Kanada pasaportu sahibi olunuyor. Böylece seçimlere katılma, hatta milletvekili adayı olma şansı bile edinilebiliyor. Kanada vatandaşlığı dünya genelinde en hızlı alınan vatandaşlıklardan birisidir. 2014 yılında 290 bin kişi Kanada vatandaşı olmaya hak kazanmıştır.

Bir diğer önemli avantaj ise ekonomik yarardır. Kanada'ya ilk yerleşen bir kişi yıllık ortalama 45 bin 50 bin dolar civarında bir gelir elde edecektir. İş tecrübesi ve mesleğine göre bu rakam daha da yukarı çıkabilir. Birkaç yıl içinde bankalardan kredi çekerek kendi evini alabilmekte, Kanada'nın yüksek refah düzeyinden yararlanabilmektedir. Kanada'ya göçmen olarak giden kişiler ülkeye giriş yaptıkları ilk günden itibaren tüm sosyal imkanlar, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerden Kanada vatandaşları ile eşit olarak yararlanırlar. Göçmen olarak giden kişiler anne ve babalarını da Kanada'ya alabilirler."

"KANADA SANDIĞINIZDAN DAHA YAKIN"

2001 yılında Kanada'ya yerleşen ve 2011 yılında da Türkiye'ye dönerek Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam, Sağlık ve Eğitim Merkezi'ni kuran şirketin Genel Müdürü Şevki Akaydın, Kanada'ya göçün artma nedenleri konusunda şunları söyledi:

"Kanada yaşam standartları en yüksek ülkelerden biri konumunda. Kanada göçmen nüfusu kültürel yapının bir parçası olarak görmekte ve resmi olarak da buna paralel bir politika izlemektedir. 2010 yılında Mercer Human Resource Consulting tarafından gerçekleştirilen dünyada yaşanılabilecek en iyi şehirler araştırmasında Kanada'nın 5 şehri ilk 30 arasında yer almıştır. Bu araştırmada Vancouver 4. Ottawa 14. Toronto 16. Montreal 21. Calgary 28. sırada yer almıştır. Aynı araştırmada İstanbul ise 121. sırada gelmektedir. Ayrıca daha da önemlisi Kanada ekonomik olarak refah vaat eden bir ülkedir. Kişi başına 48 bin USD'nin üzerinde ortalama gelire sahiptir. Ortalama bir Kanadalı ailenin mal varlığı 363 bin dolardır".

Kanada'nın 2015 yılında tüm dünyadan 285 bin kişiye göçmenlik hakkı vermeyi planladığını belirten Şevki Akaydın, "Bu rakamın 186 bini ekonomik göçmenlik programlarına ayrılmıştır. Kalan rakam ise aile birleşimi, insan hakları gibi farklı alanlardaki göçmenlik başvuruları içindir. Yeni Bir Hayat olarak profesyonel ve uzman kadromuzla başvuruda bulunanlar için çok titiz bir çalışma gerçekleştiriyoruz" dedi.

İYİ DÜZEYDE İNGİLİZCE YA DA FRANSIZCA

Kanada'nın göçmenlik programları şu alanları kapsıyor:

Nitelikli Göçmenlik Programı: 2015 yılında her meslek grubundan 51 bin başvurunun değerlendirileceği bu programda en az 2 yıllık üniversite mezunu olmak, mezun olunan alanda en az bir yıllık iş tecrübesine sahip olmak ve iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilmek şartları aranıyor. 2014 yılında sadece 50 meslek dalından başvurular kabul edilirken, 2015 yılında tüm meslek gruplarında çalışan kişiler başvuru yapabilecek."

Quebec Nitelikli Göçmenlik Programı: İyi düzeyde Fransızca bilen, en 2 yıllık üniversite mezunu olan ve belirli bir iş deneyimine sahip olan adaylar Kanada'nın Quebec eyaletine başvurmak için başvuru yapabilir.

Quebec Girişimci Program: Quebec eyaletinde iş kurmak isteyen iş adamlarına ve girişimcilere yöneliktir. 300 bin Kanada doları mal varlığı veya nakdi bulunan ve Quebec eyaletinde en az 100 bin Kanada doları tutarında sermaye ile iş kurmak isteyen kişiler başvuru yapabiliyor. İngilizce veya Fransızca bilgisi ve 2 yıllık girişimcilik deneyimi aranıyor.

Quebec Yatırımcı Programı: Quebec eyaletinin sunduğu ve Kanada'da çalışmak veya iş kurmak istemeyen varlıklı kişilere hitap eden bir göçmenlik program kapsamında 1 milyon 600 bin Kanada doları tutarında mal veya nakdi olan kişiler başvuru yapabiliyor. Bu program için Fransızca veya İngilizce bilme şartı aranmıyor.

Bölgesel Göçmenlik Programları: Kanada'nın birçok eyaleti özel bölgesel göçmenlik programları sunuyor ve kriterleri her eyalette farklılık gösteriyor.

Kanada Self Employed Göçmenlik Programı: Sanat, kültür ve spor alanlarında serbet olarak çalışan ve iyi düzeyde İngilizce bilgisine sahip kişiler bu programa başvurabiliyor. Ses sanatçıları, yapımcılar, yönetmenler, radyo, televizyon ve sinema alanında çalışanlar, spor eğitmenleri gibi çok farklı meslek gruplarında kişilere açık bir programdır.

Tarım Alanında Göçmenlik Programı: Çiftçilik tecrübesine sahip olan, orta üstü İngilizce bilen ve Kanada'da bir tarım arazisi alarak veya kiralayarak bunu işletmek isteyen kişiler bu programa başvurabiliyorlar.

Kanada Tecrübesi Göçmenlik Programı: Kanada'da en az bir yıllık sertifika, diploma gibi yüksek öğrenim gören kişiler öğrenimleri sonunda bir yıl ve üzeri bir çalışma iznine sahip oluyorlar. Kanada'da en az bir yıl full time olarak çalıştıktan sonra Kanada'ya bu program çerçevesinde göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...