Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Enflasyona fren, ucuz gıdadan

Enflasyona fren, ucuz gıdadan

Ekonomi Haberleri

Geçen yılın yüksek enflasyonunun sebebi olan gıda, mayısta düşük enflasyon getirdi.

Mayıs ayında enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 0.56, üretici fiyatlarında yüzde 1.11 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon da tüketici fiyatlarında bu yıl ilk defa yüzde 8'in üzerinde, yüzde 8.09 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl mart ayında yaşanan zirai don ve yaz aylarındaki kuraklığın azalttığı üretim gıda fiyatlarını artırıp, enflasyonda hızlı çıkışa sebep olurken, bu yıl korkulan olmadı, gıda fiyatları yüzde 50'ye varan oranlarda geriledi. Son 3 yılın en hızlı düşüşü olarak değerlendirilen bu fiyatlar, enflasyonun daha yüksek çıkmasını önledi. Mayıs ayında tüketici fiyatlarında en yüksek artış, yüzde 10.06 ile giyim ve ayakkabı üretiminde gerçekleşti. Gıdada ise büyük oranlı düşüşler tüketiciyi sevindirdi.
ŞAMPİYON LİMON
Birçok sebzede düşen fiyatlar, limonda fırladı. Mayıs ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 23.38 ile limonda gerçekleşti. Yurt içi turlar, erkek takım elbisesi, kadın gömleği gibi ürünlerde yüzde 8'e varan fiyat artışları dikkat çekerken, ucuzlayan ürünler yüz güldürdü. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 62.9'la sivri biber oldu. Taze fasulye fiyatı yüzde 35.49, salatalık yüzde 35.22, patlıcan yüzde 31.2, bezelye yüzde 29.28 ucuzladı.
Fiyatların yıllık bazda en fazla arttığı iller, yüzde 9.42 ile 'Gaziantep, Adıyaman, Kilis' oldu. En düşük fiyat artışı da Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerinde görüldü. nbsp;
3 YILIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ
Rakamlar, işlenmemiş gıda fiyatlarında yüzde 6 gerilemenin, son 3 yılın en hızlı düşüşü olduğunu gösteriyor. Piyasa, düşük fiyatların ramazanda da devam etmesini bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...