'Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor'

/ Kaynak: AA
'Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor'

Ekonomi Haberleri  / AA

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor' ifadesinde bulundu.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Eylül 2014'te yüzde 16,31'e kadar çıkan yıllık enflasyonun, yaz aylarıyla birlikte yüzde 5,79'a kadar indiğini kaydetti. Buna karşın hala tüketici fiyatları olan gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 9,25 olduğuna işaret eden Bayraktar, temmuzda aylık bazda üreticide enflasyonun yüzde 4,55 azalmasına karşın, tüketicide yüzde 0,28 arttığına dikkati çekti.
Tarla ile tezgah arasında 3,46 puanlık enflasyon farkı oluşmasının izahının yapılamayacağını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Haziran ayında tarım, ormancılık ve balıkçılıkta üretici fiyatları yüzde 3,39 gerilemişti. Temmuzda bu gerileme oranı yüzde 4,55 oldu. Eylül 2014'te yüzde 16,31'e kadar çıkan yıllık enflasyon, temmuz ayı itibarıyla yüzde 5,79'a indi. Üreticideki bu kadar düşük enflasyona karşın, gıda fiyatlarındaki tüketici enflasyonu hala yüzde 9,25. Tüketici fiyatlarındaki genel enflasyon ise yüzde 6,81. Daha önce de 'gıdadaki fiyat artışının sorumlusu üretici değil' diye söyledik. 'Çiftçimiz ucuza üretiyor, emeğinin karşılığını bile alamıyor, tezgaha gelene kadar fiyatlar artıyor, tarla ile market arasında 4-5 kat fark oluşuyor. Bu kabul edilemez' dedik. Sonuçta temmuz enflasyonu bizi haklı çıkardı. Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor."


"Fiyat düşüşü üreticiyi mağdur edecek hale geldi"
Fiyat düşüşünün üreticiyi mağdur edecek hale geldiğini savunan Bayraktar, "Yaz aylarında tarımda üretici fiyatlarının gerilemesi normal bir durum. Fakat iki ay arka arkaya yüzde 3,39 ile yüzde 4,55'lik düşüş oldukça fazla" değerlendirmesinde bulundu.
Üreticinin bir yandan hasatla sevinirken, bir yandan da fiyatlardaki aşırı düşüşün olumsuzluğunu yaşadığını ifade eden Bayraktar, girdi maliyetleri ve tüketici enflasyonunun yüksek olduğunu belirtti.
Bütün malların fiyatlarının arttığına ancak ürün fiyatlarının gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, "Bu çiftçimizin şevkini kırıyor. Emeğinin karşılığını alamamasına neden oluyor. TZOB olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz. Tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını, üretici makul gelir elde ederken, tüketicinin de pahalı tüketim yapmamasını arzu ediyoruz" görüşüne yer verdi.

-Fiyatı artan ve düşen ürün alt grupları-
TÜİK rakamlarına göre temmuzda fiyatlar, canlı kümes hayvanları ve yumurtada yüzde 5,51, balıkçılık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 3,16, yağlı meyvelerde yüzde 2,15, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,95, koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 1,83, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1,70 arttı.

Fiyatlar, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,60 ve lifli bitkilerde yüzde 0,32 artış gösterdi.

Fiyatlar, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,84, yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 12,11, sebze ve kavun-karpuzda, kök ve yumrularda yüzde 2,90, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,68, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,30, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 2,13, çeltikte yüzde 1,96, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 1,58 geriledi. İşlenmemiş tütünde ve içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyatlar değişmedi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...