Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Vodafone 2.5 milyar lirayı peşin ödeyecek

Vodafone 2.5 milyar lirayı peşin ödeyecek

Ekonomi Haberleri

Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt 4.5G ihalesinde ihtiyaç duydukları frekansları en rasyonel ve optimum fiyat dengesiyle aldıklarını belirtti

ÖMER TEMUR İSTANBUL
Türkiye'nin konuştuğu ihaleden memnun ayrılan Vodafone, 778 milyon avro (2.5 milyar TL) ihale bedelini peşin ödeyeceğini açıkladı. İhale sonucuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, gruptan gelecek parayla ödemeyi yıl sonuna kadar yapmayı düşündüklerini söyledi.
Dünyada 138 ülkede 4G, 45 ülkede ise 4.5G hizmeti verildiğini hatırlatan Öğüt, “Türkiye olarak yarışa geç başlasak da kulvar atlayarak ön sıradan girdiğimiz bir yarış” dedi. Yeni nesil geniş bant teknolojilerde dünya çapında edindikleri deneyime dikkati çeken Öğüt, grup olarak 30 yıllık tecrübeleriyle 4G ve üstü teknolojilerin global olarak oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağladıklarını dile getirdi. Bugün 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4.5G hizmeti verdiklerini ifade eden Öğüt, “Ayrıca, 60 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 4G ve üstü teknolojilerin yanı sıra 5G'de de öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Bu alandaki global deneyimimizi 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin her köşesine sunacağız” diye konuştu.
“İSTEDİĞİMİZİ ALDIK”
İhalenin son derece şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini vurgulayan Öğüt, “Tarihi bir andı. Uzun bir süredir istediğimiz ihaleydi. Çok mutluyuz. Türkiye'nin en ücra köşesine kadar hizmet götüreceğiz. Son derece akıllı bir yatırım yaptık. İhtiyacımız olan frekansları en rasyonel ve optimum fiyat dengesiyle aldık. Toplam frekansımız arttı. İhale öncesi 50 civarında olan frekans büyüklüğü 150 MHz'e çıktı. Her bantta 10 MHz ve üzeri genişliğe sahibiz. Dünyadaki analistler tarafından da takip edilen ihale borsa yatırımcıları için de iyi bir gösterge oldu” dedi.
İhalede 800 MHz bandında 390 milyon avro ile en yüksek teklifi verdiklerini, 900 MHz'de B2, 1800 MHz'de C3, 2600 MHz'de ise E2 ve F2 bantlarının sahibi olduklarını anlatan Öğüt ihale bedelini ise peşin ödemeyi düşündüklerini kaydetti. Öğüt, “Şartnamede peşin ya da taksitli ödeme seçeneği bulunuyor. Biz peşin ödemeyi düşünüyoruz. Danıştay onayını aldıktan sonra 2015 yılı içerisinde istiyoruz. Bunun için grubumuza borçlanacağız” ifadelerini kullandı. 
KURUN OPERATÖRLERE MALİYETİ 1.4 MİLYAR LİRA 


Gökhan Öğüt, ihalede oluşan bedellere kur etkisi ile ilgili olarak, “İhale mayıs ayında da olabilirdi, 3 ay sonra oldu. Arada yanlış hesaplamıyorsak 1.4 milyar liralık fark var. İhaleye girerken bütün planlamamız uzun dönemli oldu. 13 yıllık planda yaşanan bu kur dalgalanması, aslında beklenen ve planlanan. Çünkü 13 yıllık bir projeksiyon yapıyorsunuz” dedi.

“SIM kartları ve 17 bin baz istasyonu ile 4.5G'ye hazırız”

“En büyük gücümüz 21 milyon abonemiz” diyen Gökhan Öğüt, mobil iletişimin yeni nesline her anlamda hazır olduklarını söyledi. Öğüt, şunları ifade etti: “2 yılda 2 milyar TL'den fazla yatırım getireceğiz demiştik. 31 Mart itibariyle son bir yıl içerisinde 1.3 milyar liralık yatırım yaptık. Yatırımlara devam edeceğiz. Türkiye'de şu anda altyapımız en son teknolojiye sahip ve 4.5G'ye hazırız. Son 3 yılda 17 bin baz istasyonumuzu SingleRAN teknolojisiyle yeniledik, fiber altyapımızı 2.5 katına çıkardık. Diğer yandan abonelerine yurt dışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatörüz. Dolayısıyla, SIM kartlarımız da hazır.” Ögüt, ayrıca 4.5G ile beraber yeni baz istasyonlarının kurulumunun kolaylaştırılması gerektiğini ve fiberde paylaşım sorununu çözülmesini istedi. 
Daha çok harcayacağız daha çok ödeyeceğiz
Gökhan Öğüt, 4.5G ile data gelirlerinin artacağını, buna karşılık tüketicinin GB başına ödediği birim fiyatlarının düşeceğini söyledi. Öğüt, “Ses ve SMS gelirleri azalıyor. 4.5G'nin fiyatlara kısmen yansıması olacak. Yüzde 10 artacağı yönünde haberler çıkıyor. Bu pek doğru değil. Artışın ne kadar olacağını bugünden söylemek zor” dedi. Türkiye'de şuanda kullanılan her 6 telefondan birinin 4.5G ile uyumlu olduğuna dikkat çeken Öğüt, “Düzenleyeceğim kampanyalarla da abonelerimiz uygun fiyatlarla telefon sahibi yapacağız” diye konuştu. 





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...