Enflasyon yüzde 8'e dayandı

Enflasyon yüzde 8'e dayandı

Ekonomi Haberleri

Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.95'e yükseldi. Eylülde fiyatı düşüş gösteren tek ürün grubu, giyim ve ayakkabı oldu.

Enflasyon beklentilerin üzerinde artarak eylül ayında yüzde 8'e yaklaştı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde yüzde 0.89, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1.53 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.95, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 6.92 oldu. Eylülde ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış, yüzde 1.93 ile ulaştırmada ve çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşti. Söz konusu ayda düşüş gösteren tek grup, yüzde 2.76 ile giyim ve ayakkabı oldu. Eylülde en yüksek fiyat artışı görülen ürün ise yüzde 22 ile patlıcan oldu. Marul ve fırınlı ocaklar da yüzde 14 artışla dikkat çekti. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise limon geldi. Eylülde bu ürünün fiyatı yüzde 25 azaldı. Bunu, yüzde 14 ile turlar, yüzde 13.8 ile fındık izledi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, enflasyonun belli bir alt seviyeyi kıramadığını belirterek, “Son 12 yılda enflasyon, yüzde 6 ile 11 arasında değişiyor. Dövizdeki hızlı artış girdi maliyetlerini yükseltiyor. Dolayısıyla ÜFE de tırmanıyor. Üreticideki maliyet artışları, tüketici piyasalarına da yansıyor” dedi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise, “Yılbaşında yüzde 5-6 düzeyine gerileyeceğini öngördüğümüz enflasyon, yüzde 7-8'lerde asılı kaldı. Bu gidiş önümüzdeki günlerin daha kritik olacağı algısını oluşturdu” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...