Enflasyon tüm ülkelerin başını ağrıtıyor

/ Kaynak: AA
Enflasyon tüm ülkelerin başını ağrıtıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Gelişmekte olan ülkeler enflasyonu düşürmeye uğraşırken, gelişmiş ülkeler ise düşük enflasyonla mücadele ediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, küresel kriz sonrası ekonomilerini yeniden düzenlemeye çalışan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hedefinde enflasyon bulunuyor.


Japonya'dan Amerika'ya gelişmiş ülkelerin merkez bankaları, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşabilmek için çalışırken ABD Merkez Bankası (Fed) düşük enflasyonun ülke için ciddi bir tehlike olduğuna vurgu yapıyor.


"Gelişmiş ülkelerde enflasyon hedefin altında"
Amerika, İngiltere, Japonya, Almanya, İtalya, Fransa ve Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin ise Kanada hariç tümü, düşük enflasyonu artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için parasal genişleme programları uyguluyor. 


ABD'nin ağustos ayı enflasyonu yıllık 0,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Yine dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Avro bölgesinde enflasyon eylül ayında yüzde -0,1'le  Avrupa Merkez Bankasının hedefi olan yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gelmişti. Yaklaşık 1,1 trilyon avroluk bir bütçeyle 2015 Mart ayında parasal genişleme programına başlayan Avrupa Merkez Bankasının enflasyon görünümünde istenen oranda gelişme olmaması sebebiyle program bütçesini 2,4 trilyon avroya kadar yükseltebileceği ifade ediliyor. 


İngiltere de Mart 2009'dan sonra 375 milyar sterline ulaşacak kendi parasal genişleme programına başlamıştı. İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefine karşın enflasyon ağustosta yüzde 0 seviyesinde gerçekleşti. 


Yola yaklaşık 1,4 trilyon dolar bütçe ve yüzde 2 enflasyon hedefiyle çıkan Japonya ise ilk çeyrekte olumlu sonuçlar almasına rağmen enflasyon ikinci çeyrekte tekrar yavaşladı ve enflasyon ağustosta yüzde 0,20 olarak gerçekleşti. Buna karşın gelişmekte olan ekonomiler ise değişik enstrümanlarla ve enflasyon hedeflemesi gibi merkez bankası politikalarıyla yüksek enflasyon rakamlarını dizginlemeye çalışıyor. Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon yüzde 16'lara kadar çıkıyor.


Gelişmekte olan ülkeler arasında Rusya, eylül ayındaki yüzde 15,7'lik enflasyonla ilk sırada bulunuyor. Rusya'yı yüzde 9,49 ile Brezilya, yüzde 7,95 ile Türkiye, yüzde 6,83 ile Endonezya, yüzde 5,35 ile Kolombiya, yüzde 4,6 ile Şili takip ediyor. 

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...