3.500 metreden karıncayı görecek

3.500 metreden karıncayı görecek

Ekonomi Haberleri

Türk bilim adamları yaptıkları çalışma ile yerdeki bir karıncanın hareketini dahi 3 bin 500 metre yükseklikten görebilecek termal kamera sistemi geliştirdi

Savunma sanayinin yanı sıra arama ve kurtarmada kullanılan uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme yeteneğini geliştirmek için çalışma başlatan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak “5. Jenerasyon Termal Kamera” üretti. YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, yukarı çevirme dedektörlerle ilgili çalışma yürüttüklerini belirterek, bu dedektörlerin uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını sağlayan cihazlar olduğunu vurguladı. Projenin içeriğiyle ilgili bilgi veren Yavuz, ürettikleri nano malzeme ile F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan normal klasik dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğunu savunarak, şöyle konuştu: “Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, dedektörlerimizin maliyeti bin avro civarında olacak. Sistemimiz termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek. Sentezlediğimiz ürünün son hali olan dedektörü uçaklarımızın algı merkezine takarak uyumlu şekilde çalıştırabiliriz.”

İKİ YILDA DEDEKTÖRÜMÜZÜ YAPACAĞIZ

Yerli istihdam sağlamak ve üretim tesisi kurmak gibi planları olduğunu kaydeden Halil İbrahim Yavuz, “Bu ürünü ticari hale getirmek istiyoruz. Teknokentteki şirketimizin de amacı bu. 2 yılda Türkiye kendi dedektörünü yapacak” dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...