Bir günde 80 milyar TL

Bir günde  80 milyar TL

Ekonomi Haberleri

Döviz çakıldı, 2.80 sınırından günü tamamlayan dolardaki hareket özel sektörün dış borcunu 48 milyar TL azalttı

Genel seçim sonuçlarının siyasi ve ekonomik istikrara işaret etmesinin ardından piyasalarda tek başına iktidar coşkusu yaşanıyor. Döviz kurları ve tahvil faizleri sert düşerken, borsa endeksi banka hisselerinin yüzde 10'u aşan primlerinin etkisiyle son 4 ayın en yükseği olan 84.354 puana çıktı. Bankalararası piyasada güne sert düşüşle başlayan dolar, dün sabah TL karşısında 2.7580 ile 31 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Avro ise cuma günkü kapanışına göre yüzde 5'in üzerinde azalışla 3.0435'e gerileyerek, yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesi gördü. Cuma gününü 80 bin puanın hemen altında tamamlayan borsada hisse senetleri, bir günde yaklaşık 30 milyar TL değerlendi. 2.80 civarından kapanan dolardaki bu hareket ise, özel sektörün 400 milyar doları bulan toplam dış borcunu 48 milyar TL azalttı. Böylece Türkiye'nin AK Parti zaferinden 1 günlük kazancı 80 milyar TL'ye yaklaştı.
2.72 GÖRÜLEBİLİR
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, küresel risk iştahının güçlü olduğu bir konjonktürde, politika cephesindeki belirsizliğin çözülmesinin Türkiye piyasalarında Borsa İstanbul için 85.000, dolar için 2.80 ve on yıllık tahvillerde yüzde 9 seviyelerini hedefleyen bir yükselişi tetikleyebileceğini ifade etti. Ancak bu iyimser senaryonun önünde bazı engellerin olduğuna işaret eden Gürleyen, "FED yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, muhtemel bir faiz artırımı için aralık ayının halen potada olduğunu göstererek küresel risk iştahını bozabilir. Yapısal reformların uzun süredir askıya alındığı bir ortamda AK Parti hükümetinin uygulayacağı politikalar büyük önem taşıyor" dedi. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise, orta vadede dolarda 200 günlük ortalama olan 2.72'nin hedef alınabileceğini kaydetti. Ökte, "FED faiz artırımlarının Aralık 2015 ya da Mart 2016 başlayacağı fiyatlaması devam ediyor. Dolarda yukarıda 2.86 seviyesine dikkat edilmeli" diye konuştu.
90 BİN SESLERİ
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, "Dolarda 2.75-2.80 aralığında bir süre gidebiliriz, yıl sonu tahminimiz ise 2.85 seviyesinde. Borsada ise 90 bine doğru bir hareket görebiliriz. Bu seviyelerin üzerine çıkabilmemiz için genel olarak gelişmekte risk algılamasında ciddi bir değişim görmemiz gerek" değerlendirmesini yaptı. Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise, dolarda 2.65'e kadar geri çekilmelerin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "FED ve diğer küresel gelişmeler doların kuvvetini belirleyecek. Bundan sonra 3 ve üzeri bir kurun görülmesi için doların global ölçekte çok ciddi kazanım görmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Tahvil faizi tek hanede
Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, genel seçim sonuçlarının ardından yüzde 9.60 ile, 10 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Geçen haftanın son işlem gününde yatay seyir izleyen faiz, yüzde 10.2 seviyesinden kapanmıştı. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.22 ile 5 Haziran'dan bu yana gördüğü en düşük seviyesine indi. Analistler, teknik olarak iki yıllık tahvilin faizinde yüzde 9.50 - 9.60 bandının güçlü destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

Gram altın 100 TL
Kapalıçarşı'da işlem gören altının gram fiyatı 101 lira ile son iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. Genel seçim sonuçlarının ardından güne sert düşüşle başlayan altının gram fiyatı, daha çok dolar/TL'deki yüzde 5'e yakın gerilemeden etkilendi. Altın, gün ortasında 102.5 lira seviyelerinde denge bulmaya çalıştı. Analistler, 102 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında kapanış yapılması durumunda 100 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...