Küresel piyasalar ABD istihdam verisine odaklandı

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar ABD istihdam verisine odaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, bugün ABD özel sektör istihdam verisine odaklandı.

ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın ISM New York iş aktivite endeksinin beklentilerin çok üzerinde gelmesi dikkati çekti. Açıklanan verilerin ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yükseliş eğilimini devam ettirerek yüzde 2,1680'den yüzde 2,2259'a çıktı. Dün dolar endeksi, içinde bulunduğu dar bant içindeki dalgalı hareketini devam ettirirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,50, S&P 500 endeksi yüzde 0,27 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 değer kazandı.
Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam ve dış ticaret verilerinin takip edileceğini, Fed Başkanı Janet Yellen'in bugün saat 18.00'de yapacağı konuşmanın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceği ifade ediyor.


Avrupa tarafında, avro/dolar paritesinin yükseliş çabalarının zayıf kaldığı ve analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,1040 seviyesini aşamayarak 1,0950 seviyelerinde dengelendiği görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yatay bir seyir izlerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 yükseldi. Analistler, bugün açıklanacak hizmet sektörü satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) takip edileceğini kaydediyor.


Asya tarafında, Japonya'da açıklanan tüketici güveni ve hizmet sektörü PMI verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından dolar/yen paritesi analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 121 seviyesinin üzerini test ederken, Nikkei 225 endeksi şu dakikalarda yüzde 1,52 değer kazandı. Çin'de açıklanan verilerin de beklentileri karşılamasının ardından kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,80, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,85 yükseldi.


Yurt içinde, açıklanan ekim ayı enflasyon verisinin beklentiler seviyesinde olmasına karşın önceki günkü güçlü pozitif havanın kar satışlarıyla dağıldığı görüldü. Dün, küresel piyasalarda artan dolar talebinin de etkisiyle dolar/TL 2,81'den 2,85 sınırına kadar yükseldikten sonra 2,83'ün hemen altında dengelendi, BIST 100 endeksi yüzde 0,93 düşüşle günü 82.914 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise başta ABD'de ADP özel sektör istihdam verisinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 82.500 seviyesinin kısa vadede pozitif görünümün devamı için önemli destek konumunda olduğunu, yükselişlerde ise 84.000 seviyesinin direncinin izleneceğini kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...