'Patates fiyatında anormal artış olmayacak'

/ Kaynak: AA
'Patates fiyatında anormal artış olmayacak'

Ekonomi Haberleri  / AA

Prof. Dr. Yılmaz, 'Ekim alanlarını göz önüne aldığımızda bu sene geçen yıla göre fazla patates üretiminin olacağını sanıyoruz' dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, ekim alanları göz önüne alındığında bu sene geçen yıla göre fazla patates üretimi olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu yıl patates fiyatını anormal yukarı çekecek durumların olacağını düşünmüyorum, fiyatların makul bir yere oturacağını tahmin ediyorum" dedi.


Patates tüketimi üzerine araştırmalar yapan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl patates fiyatının aşırı attığını hatırlattı.


Fiyatın yükselmesinde arz ile talebin etkili olduğuna işaret eden Yılmaz, "Yaklaşık 20 yıldır patates tüketimi ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Türkiye'de tüketilen yıllık patates üretilemezse fiyat yükseliyor" diye konuştu.


Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'de yıllık patates tüketiminin ortalama 4 milyon 600 bin ton olduğunu belirterek, geçen yıl 3 milyon 900 bin ton üretildiğini, 700 bin ton eksik üretim gerçekleştiğini kaydetti.


Eksik üretim olduğunda fiyatın yükseleceğini vurgulayan Güngör Yılmaz, "2014 yılında bununla karşılaştık. Önceki yıllarda üretimin fazla olmasından dolayı fiyatların düştüğünü biliyoruz" ifadesini kullandı.


YIlmaz, patates fiyatının geçen yıl yüksek olmasının ardından bu yıl üretim alanlarında artış gözlendiğini ifade ederek, çiftçinin yüksek fiyat gördüğü ürüne yöneldiğini, "ben de üreteyim, ben de para kazanayım" diye düşündüğünü aktardı.


Yılmaz, bu yıl güz dönemi patates hasadının devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle bitirdi:
"Bu yıl ilkbahar dönemi yağışlı geçti. Bunun hem olumlu hem de olumsuz etkisi var. Bazı yerlerde aşırı ilkbahar yağışı patates hastalığında artışa neden oldu, dolayısıyla o bölgelerde verim düşüklüğü yaşanabilir ama genel olarak yağış, üreticinin daha fazla ürün almasını sağlıyor. Güz dönemi hasadı kasım ayı sonuna kadar sürer. Ekim alanlarını göz önüne aldığımızda bu sene geçen yıla göre fazla patates üretiminin olacağını sanıyoruz. Bu yıl patates fiyatını anormal yukarı çekecek durumların olacağını düşünmüyorum, fiyatların makul bir yere oturacağını tahmin ediyorum."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...