'Fed'in faiz artışına aralıkta başlamaması sürpriz olur'

/ Kaynak: AA
'Fed'in faiz artışına aralıkta başlamaması sürpriz olur'

Ekonomi Haberleri  / AA

Moody's Analytics Direktörü Sweet, 'Ekim ayı istihdam verileri Fed'in faiz artışına aralıkta gitme olasılığını yükseltti' dedi.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, beklentileri aşan ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına aralık toplantısıyla başlama olasılığını yüzde 75'e yükselttiğini belirterek, "Fed yetkililerinin birçoğu, takvimlerinde aralık ayını zaten işaretlemişti. Bu güçlü verilerden sonra sıkılaştırmaya aralık toplantısıyla başlamamaları sürpriz olur" dedi. 


ABD'de son dört aydır beklentilerin altında seyreden tarım dışı istihdam, ekimde 271 binle tahminlerin çok üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı beklentiler paralelinde yüzde 5'e geriledi. 


AA muhabirinin söz konusu istihdam verilerine yönelik sorularını cevaplayan Sweet, güçlü tarım dışı istihdam artışının Fed'e sıkılaştırmaya başlamak için "yeşil ışık" yaktığını ifade ederken, "Ekim ayı istihdam verileri bir bütün olarak çok iyiydi ve Fed'in ilk faiz artışına aralıkta gitme olasılığını yüzde 50'lerden yüzde 75'e yükseltti" değerlendirmesini yaptı.


Sweet, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son iki toplantısına ilişkin bildiride, üyelerin istihdamda bir parça daha iyileşme görmek istediklerinin belirtildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Fed, faiz artışı için istihdamda biraz daha iyileşme istiyordu. Bu güçlü rapordan sonra sıkılaştırmaya başlamak için çok daha rahat hissedecekler.Fed yetkililerinin birçoğu, takvimlerinde aralık ayını zaten işaretlemişti. Bu güçlü verilerden sonra sıkılaştırmaya aralık toplantısıyla başlamamaları sürpriz olur".


İstihdamda 68 aydır süren artışın ücretlere de yansıdığını aktaran Sweet, saatlik kazançlardaki sıçramanın enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşılacağına yönelik güveni güçlendirdiğini dile getirdi. 


Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed'in sıkılaştırmaya aralıkta başlamasının, daha kademeli bir faiz artış patikası izlenmesini mümkün kılacağını da sözlerine ekledi. 

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...