TP, Petronas ile Afrika'da petrol arayacak

/ Kaynak: AA
TP, Petronas ile Afrika'da petrol arayacak

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Malezya'nın Petronas şirketi ile Gabon'da petrol arama projesine başlamayı planladıklarını bildirdi.

Şişman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TP'nin yurt dışı ve yurt  içinde gerçekleştirmeyi planladığı projeleri anlattı. 
 
TP'nin Afganistan'da iki arama projesi bulunduğunu ifade eden Şişman,  "Üçüncüsünün imza töreni belki önümüzdeki günlerde olacak ama Afganistan zor bir  ülke. Bürokrasiyi aşmak çok zor" dedi. 
 
Afganistan'ın Türkiye açısından önemli ve kritik bir ülke olduğuna  işaret eden Şişman, "TP tarafından 70 milyon dolar yatırım olacak. Fiyatlar  düştü, bu çerçevede taahhütlerimizi aşağı çekelim diye görüşmelerimiz devam  ediyor ama olmazsa da yine Afganistan'da işimizi yapacağız. Devletin şirketi  olarak orada var olmamız lazım" diye konuştu. 
 
Şişman, TP'nin Malezya'nın Petronas şirketi ile Gabon'da petrol arama  projesi başlatacağını ve bunun TP'nin Sahraaltı Afrika'da gerçekleştireceği ilk  proje olacağını anlattı. 
 
 Proje ile ilgili son aşamaya gelindiğini belirten Şişman, "Gabon  hükümetinden birkaç prosedür ile ilgili onay bekliyoruz. Sonlandığında,  Petronas'ı da ikna edebilirsek, İstanbul'da imza töreni yapmayı düşünüyoruz"  ifadelerini kullandı. 
 
'Trakya'daki çalışmayı agresif şekilde sürdürüyoruz' 
Trakya'daki arama çalışmalarında daha çok konvansiyonel olmayan petrol  ve doğalgaz projelerine yoğunlaştıklarını ifade eden Şişman, "Trakya'daki  çalışmayı agresif şekilde sürdürüyoruz. Bütün yatırımlarımızda kısıtlamalar  yaptık ama stratejik aramalara dokunmadık" dedi. 
 
 Şişman, aramalar hakkında 2016 yılının sonuna doğru daha net veriler  elde edeceklerine vurgu yaparak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek istediklerini ve  bu sebeple projeleri sükunet içinde sürdürdüklerini belirtti. 
 
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) ile  gerçekleştirdikleri projeye de değinen Şişman, "Üç devlet şirketi çok güzel bir  iş yapıyor ama kıyamet koparmıyoruz. Bir görelim, bunu başarırsak, hayata  geçirirsek o zaman TKİ ile TP oturur yanına bir de özel şirket alır, bu işi  yapar. Bir adım sonrasını becerdiğimiz anda 'çok güzel oldu' deyip doğru bilgi  vereceğiz. Sağlam basarak yürüyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
'Karadeniz'deki sondajdan iyi veriler aldık' 
Şişman, Karadeniz'in İstanbul Şile açıklarında Shell ve TP'nin ortak  gerçekleştirdiği arama faaliyetleri ile ilgili iyi veriler aldıklarını  belirterek, şunları söyledi: 
"Ancak istediğimiz noktaya kadar da devam ettiremedik. Karadeniz'de  sondaj için teknik olarak şartlar çok zor. Bir değerlendirilme yapılacak ve bir  adım sonrasına tekrar bakacağız. Karadeniz'in Türkiye bölümü 250 bin  kilometrekare. Karadeniz'de bir kuyu 300 milyon dolar civarında. Çok sondaj  yapmak lazım. Bir iki sondajdan üretilebilir bir şey yakalarsanız o zaman her şey  değişir ve herkes yatırım için koşturur. Bu zaman meselesi." 
 
Şişman, Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemisinin halen Samsun'un  Çarşamba ilçesi açıklarında üç boyutlu sismik arama yaptığını bildirdi. 

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...