Aflatoksinli kuru incirler imha ediliyor

/ Kaynak: AA
Aflatoksinli kuru incirler imha ediliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Celep, 'İnsan sağlığı için risk oluşturan aflatoksinli kuru incirleri iç piyasada tüketime sunulmaması için imha ediyoruz' dedi.

Yurt dışına ihraç edilemeyen aflatoksinli kuru incirlerin iç piyasada tüketime sunulmaması için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 15 yıldır imha edildiği bildirildi.


2000 yılında Ekonomi Bakanlığı'nın onayıyla hayata geçirilen Birliğin yürüttüğü "İnsan Sağlığı İçin Risk Oluşturan Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmha Projesi" kapsamında 15 yılda 8 bin tonu aşkın kuru incirin imha edildiği belirtildi.




Aflatoksinli Kuru İncir İmha Projesi
Kuru incir sezonunun başlangıcında iklim şartlarına göre sektörün tüm taraflarının görüşlerini alarak o sezon için uygulanacak aflatoksinli incir oranını tespit ettiklerini anlatan Celep, şu bilgileri verdi:


“İhracatçı firmalarımız kuru incir ihraç ettiğinde tespit edilen orana göre ihracat tutarlarından kesinti yapılıyor. 2015-2016 sezonu için bu oran binde 8 olarak belirlendi. Kuru incirdeki aflatoksin bulaşıklığı ise ihracat işletmelerindeki karanlık odalarda belli teknik özelliklere sahip UV lambalar altında tek tek kontrol edilerek verdiği sarı-yeşil ışık, yansıma ile ayırt edilebilen aflatoksinli kuru incirler ayrılıyor. Bu incirler daha sonra Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından toplatılarak ilgili çevre mevzuatı uyarınca çimento fabrikalarında yakılarak imha ediliyor. Firmalar bu süreç tamamlandıktan sonra birliğimizden kesinti tutarını geri alıyor. Böylece insan sağlığı açısından risk taşıyan bu kuru incirlerin iç ve dış pazarlarda satışa sunulmasının önüne geçilmiş oluyor."


Celep, imha edilen aflatoksinli kuru incir miktarının yılların ihracat miktarına ve o yılda belirlenen aflatoksin oranına göre değişmekle birlikte yılda ortalama 500-600 ton, 15 yılda toplam 8 bin ton aflatoksinli kuru incirin imha edildiğini kaydetti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...