Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye Çin'den füze almayacak kendisi yapacak

Türkiye Çin'den füze almayacak kendisi yapacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye Çin füzesi satın almaktan vazgeçti. Füze Çin'in rakiplerinden de alınmayacak.

NATO ve ABD'nin Çin'e verileceği için yoğun itirazına neden olan füze ihalesinde 2 yıllık süreç böyle tamamlanmış oldu. Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin yani Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın imzasıyla resmiyet kazanan kararın önümüzdeki hafta içinde açıklanması bekleniyor. 4 milyar dolar bütçeli ihalenin iptal kararı, hafta içinde Ankara'da alındı ve gizli tutuldu. Edinilen bilgiye göre bu kararda, Çin şirketiyle defalarca kere uzatılan görüşmelerin iyice tıkanması önemli bir gerekçe oldu.
İki yıldır süren görüşmelerde Türk tarafı teknoloji transferinde ısrar ediyordu, Çin tarafı ise teknoloji verme konusunda çekimser davranıyordu. Ayrıca Çin füzelerinin NATO savunma radarlarına entegre edilemeyecek olması, füze bataryalarını sadece kurulduğu yeri savunabilecek lokal silahlar haline getirecekti. Diğer taraftan, NATO üyesi bir ülke olarak NATO dışı bir savunma sistemi alınacak olması batının yoğun siyasi baskısına neden oluyordu. Edinilen bilgi, bu ihtiyaç için Roketsan ve Aselsan'ın görevlendirileceği yönünde. Türkiye, dünyada başarılı olmuş bir sistemin teknolojik desteğiyle ama milli imkânlarla, yerli üretimi hedefliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...