Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

1 milyar aç 1 milyar obez

Düzenleyen:
1 milyar aç 1 milyar obez

Ekonomi Haberleri

Her yıl 1.5 trilyon dolarlık gıda çöpe atılırken, fazla kilolar için 4.5 trilyon dolar harcanıyor. Sayıları 1 milyarı bulan açlar için bir günde gerekli para ise sadece 1 lira...

Ekonomi Servisi İSTANBUL
Ramazan ayında "ne yemeli, ne içmeli" tavsiyeleri sağanak şekilde yayınlanırken, uluslararası kuruluşlar da artan israfa karşı çağrı yaptı. Dünyada 1 milyar kişinin aç, 1.3 milyon kişinin obez olduğunu, sadece fazla kilolar için yılda 4.5 trilyon dolar harcama yapıldığını hatırlatan sivil toplum kuruluşları, 1.5 trilyon dolarlık gıdanın da çöpe atıldığını vurgulayarak, "Oruç tutarken açları daha iyi anlayabiliriz. Günde sadece 1 lira ile bir çocuğun tok uyuyacağını düşünüp gıdamızı israf etmeyelim" çağrısı yapıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ise, 2030 yılına kadar açlığın tamamen bitirilmesi için 67 milyar dolarlık kaynak aktarılması gerekiyor.
Ramazan ayında oruçluyken yapılan alışveriş, verilen davetler ve hazırlanan sofralarda aşırıya kaçılmasının israfı artırdığına dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, "Ramazanda beslenme düzeni değişecek, öğün sayısı azalacak. İhtiyacın üzerinde tüketim ve alışveriş davranışları görülecektir. Buna karşı koymak, israfı önlemek için bazı tedbirlere ihtiyaç var" dedi. Songül, 1-2 günde tüketilmeyecek et, tavuk ve balığın porsiyonlanarak dondurulmasını, sebze ve meyvenin ihtiyaca göre alınmasını, kuru gıda ve baklagillerin karanlık, kuru ve serin ortamda saklanmasını, artan ekmeklerin dondurucuda korunmasını tavsiye etti.
ALIŞVERİŞE TOK ÇIKIN
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Cahide Pamuk, iftardan sonra gerçekleştirilecek alışverişlerin, açken yapılacak gereksiz harcamalardan uzak tutacağını söyledi. Pamuk, "Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ürünlere dikkat edilmeli. Fiş ve faturalar, daha sonra doğacak sorunların çözümü için saklanmalı" dedi. Tüketici örgütleri ayrıca, ramazan ayında davetlerdeki israfın büyüklüğüne dikkat çekerek, bu konuda da dikkatli olunmasını tavsiye etti.

Zayıflamaya 4.5 trilyon dolar 

∂ Obezite çağın problemi. Son yıllarda diyetisyenden spora, sağlık ürünlerinden cerrahi müdahalelere kadar trilyonlarca lira para harcanıyor. Sadece Türkiye'de zayıflamak için 5 milyar dolar harcanıyor. ABD'de bu rakam 200 milyar doları buluyor. Dünyada obezite ve zayıflama amaçlı harcama, cerrahi müdahaleler, diyet ürünleri ve obezitenin sebep olduğu hastalıklarla mücadele için harcanan para 4.5 trilyon dolar. FAO verilerine göre dünyada 2030 yılına kadar açlığın tamamen bitmesi için ise yılda 67 milyar dolar aktarılması yeterli.

Gıdada israfın boyutu

Her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Bunun parasal karşılığı 1.5 trilyon dolar.

¥ Sanayileşmiş ülkelerde yılda 286 milyon ton tahıl ürünü israf ediliyor.

¥ Avrupa'da 29 milyon ton süt ürünü çöpe atılıyor.

¥ Avlanan balıkların yüzde 8'i çöpe ya da denize dökülüyor.

¥ 263 milyon ton etin yüzde 20'si pişmeden ya da piştikten sonra israf ediliyor.

¥ 214 milyar TL'lik gıda çöpe gitti. Bunun 5 milyar liralık kısmı ekmek.

¥ Dünyada üretilen sebzenin yüzde 45'i çöpe atılıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...