Tataristan’a dev Türk yatırımı

Düzenleyen:
Tataristan’a dev Türk yatırımı

Ekonomi Haberleri

Şişecam Tataristan’ın Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’ne 310 milyon dolar, Hayat Holding ise 460 milyon dolar yatırım yaptı

Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle birlikte Türk firmaların bu ülkeye yatırımları arttı. Türkiye’nin en büyük cam üreticisi olan Şişecam Tataristan’ın Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’nde 310 milyon dolar yatırımla iki yeni tesisin açılışını yaptı. Diğer bir Türk firması olan Hayat Holding de yine aynı bölgede 460 milyon dolar yatırımla Kastamonu Entegre bünyesindeki MDF tesislerinin ikinci hattını devreye aldı.  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un katıldığı tesinlerin açılışında konuşan Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “32 markamızla, 5 kıtada 100’e yakın ülkede milyonlarca eve ulaşıyoruz. Son 1,5 senede Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya için yaklaşık 700 milyon dolarlık yatırımla giriş yaptığımız Rusya’da da büyümeye devam edeceğiz. Alabuga MDF tesislerimiz ile Rusya’nın en büyük üreticisi konumuna geldik ve yaklaşık 2.500 kişiye istihdam sağladık. Tesiste üretilen ürünlerin yüzde 60’ını Rusya pazarına, kalanını Avrasya pazarına sunacağız. Rusya MDF pazarından bu yıl 170 milyon dolar ciro ve yüzde 25’lik pay almayı hedefliyoruz” dedi.

Rusya 3 milyar doları aşan satış gelirlerinin yarısından fazlasını uluslararası satışlarından elde eden Şişecam Topluluğu açısından da önemli bir yere sahip. Bu ülkeye ilk yatırımını  2002 yılında gerçekleştiren Şişecam Rusya’da 8 üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Yatırımlarını sürekli artıran Şişecam, Alabuga’daki 230 bin ton/yıl üretim kapasiteli yeni düzcam tesisi için 210 milyon dolar yatırım yaparken, 800 bin araç-set/yıl üretim kapasiteli otomotiv camları tesisi ise yaklaşık 100 milyon dolara mal oldu. Son yatırımlarla birlikte 1,5 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaşan Şişecam’ın bu ülkedeki toplam yatırım tutarı 1,1 milyar dolar seviyesini aştı. Şişecam’ın toplam çalışan sayısı da 3 bin 400 kişi oldu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...