Mevlana'dan ilham aldı 10 bin kişiye iş, aş oldu

Düzenleyen:
Mevlana'dan ilham aldı 10 bin kişiye iş, aş oldu

Ekonomi Haberleri

Mevlâna’nın “Her sebep meydana getirdiği şeyden yücedir’ sözünü şiar edinen Konya Şeker, fabrikalarında umutları yeşertiyor, on binlerce hanenin sofrasına da aş üretiyor.

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Hazreti Mevlâna hoşgörüsünün Konya Şeker’in ilham kaynağı olduğunu söyledi. Milletvekili Konuk şunları söyledi: Konya Şeker’i, Konya Şeker yapan budur. Biz şunu biliriz; şeker fabrikası sadece şeker üretmez, iş üretir, umutları yeşertir, umut üretir, on binlerce hanenin sofrasında aş üretir. Sanayileşme ya da yatırım stratejinizin temeli bu bilinç ve yaklaşım üzerine inşa edilmişse fabrika veya sanayi tesisinin anlamı şu olur; her tesis insanların, bizim insanımızın, çiftçimizin daha çok üretmesi, refahı ve mutluluğu için bir araçtır. ‘Her sebep meydana getirdiği şeyden yücedir’ diyor Hazreti Mevlâna. Bizim varlık sebebimiz, amacımız insan sevgisi, insanların refahı ve mutluluğudur. O amacın bugün için meydana getirdiklerinden daha çok yapacaklarımız, daha büyük hayallerimiz var. ‘Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ o amacın gerçekleşmesi için inşa edilen tesislerden sadece birisidir. O tesislerde üretilen şeker, daha çok tarlanın ekilmesidir. O tesislerin inşası ile faaliyete geçen ‘Sıvı Şeker Tesisi’, bizim insanımızın ürünüyle rekabet edenlerle, onun tarımsal faaliyetini tehdit edenlerle ilmin ışığında mücadelenin ilk kalesidir. Dünyanın en büyük ‘Et-Süt Entegre Tesisi’, dünyanın en gözde ovasının bitkisel üretimin yanında hayvancılığın da lideri olabilmesi amacıyla bölgeye kazandırılan lokomotiftir. ‘Yem Fabrikası’, pancar dışındaki ürünlerin de değerlendirilmesinin hem teminatı hem de hayvancılığın gelişimine katkı vererek bizim insanımızın gelirinin artırılmasının bir aracıdır. ‘Altınekin Tohum İşleme Tesisi’nin varlık sebebi topraktan daha fazla ürün alınmasına imkân oluşturarak çiftçinin yüzünün gülmesidir. ‘Akıl sonradan ah çekmek için değil, düşünüp tedbir almak içindir’... Sekiz asır öncesinden bu öğüdü veriyor bizlere Mevlâna. Konya Ovası’nda susuzluk yaşanırken sonradan ah çekmemek ve kuraklıkla azalan suyun tasarruflu kullanılabilmesi maksadıyla aklın yol göstericiliğinde kurulan tesistir Cihanbeyli’deki ‘Damla Sulama Sistemleri Fabrikası’...

EKMEK KAPISI

Mevlâna’nın “Çirkin de güzel de kendi elinle kazandığındır” sözlerinden yola çıkıp 18 milyon fidanı toprakla buluşturarak Konya Ovası’nda çirkinliğin yerine güzelliği yeşerttiklerini belirten Konuk sözlerini şöyle sürdürdü: Konya Şeker’den tabiata uzanan bu dost elinin görsel güzelliğe hizmetin ötesinde başka bir amacı daha vardı. Üretici aleyhine bozulan ekosistemin ve çevre şartlarının düzelmesi. Konya Ovası’nda verim arttığı için çiftçi daha çok kazanıyorsa bu, o ağaçlar sayesinde oluşan nem dengesinin ve yine ağaçlar sayesinde tabii mücadele yoluyla azalan süne varlığının sonucudur. Hazreti Mevlâna’nın asırlar öncesinden, zamanlarla sınırlanamayan felsefesinin rehberliğinde Konya’daki yaklaşık elli bin pancar üreticisinin amacı dün bereketi artırmaktı; bu amaç, bugünümüzün de yarınlarımızın da değişmez amacıdır. Onun ‘Bardağımız küçükse, deryayı suçlamaya hakkımız olmaz’ öğüdü bizim yatırımlarımızın ilham kaynağıdır. Bizim insanımızın, üreticimizin deryadan daha çok su alabilmesi için elindeki bardağı büyütmenin aracıdır her yükselen tesis, her inşa edilen fabrika... O bardak büyüdüğü için sadece 12 yıl önce 1.187 kişiye ekmek kapısı olan Konya Şeker bugün yaklaşık 10.000 kişinin ekmek kapısıdır.

"İNSANLIĞIN REFAHI İÇİN ÜRETECEĞİZ"

Konya Şeker’in Mevlâna’nın hoşgörüsünün takipçisi olarak insanımızın ve insanlığın refah ve mutluluğu için üretmeye ve çalışmaya devam edeceğini belirten Konuk sözlerini Mevlâna’nın şu sözleriyle sonlandırdı: 

Cenazemi gördüğünde “ayrılık” diye feryat etme,
Neden güneşin ve ayın batışından şikâyetçisin?
Mademki mezara indirilişimi seyrettin, çıkışımı da gör.
Hangi tohum yere döküldü de çıkmadı gitti?

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...