Türk doktorlara yurtdışında ilgi büyük

Düzenleyen:
Türk doktorlara yurtdışında ilgi büyük

Ekonomi Haberleri

Doktorluk geçmişten günümüze en saygı duyulan mesleklerden biri olmaya devam ediyor. Bir ömür boyu öğrenmeye, iyileştirmeye, insanlığa hizmet etmeye yemin eden doktorlar bu kutsal görevlerini dünyanın dört bir yanında devam ettirebiliyorlar.

​Son dönemde ülkemizden pek çok doktor ve bilim insanının uluslararası çapta başarıya ulaşması yabancı ülkelerin ilgisini Türk doktorlara yöneltti. Yurtdışında pek çok kurum ve üniversite Türk doktorları kendi bünyesine katmayı arzu ediyor.

Peki ya Türk üniversitelerinden mezun olan bir doktor kariyerine ABD’de devam edebilir mi? Devam etmek için hangi şartları yerine getirmesi gerekiyor? Tüm soruların cevabı IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında düzenlenen USMLE Sınavı’ndan geçiyor.


Son dönemde ülkemizin yetiştirdiği doktorlar ve bilim insanlarının uluslararası çapta başarıya ulaşması dünyanın ilgisini çekiyor. Türk doktorların ulaştığı bu başarı yabancı devletlerin ve üniversitelerin Türk doktorları kendi bünyelerine çekmek istemesine yol açıyor. Ülkemizde ve dünyadaki konjenktür, doktorların çalışma hayatında yaşadıkları zorluklar, akademik ilerleme ve bilimsel çalışmalar yapma istekleri neticesinde özellikle yeni mezun doktorlar yurtdışında iş imkanları aramaya yöneliyor.

Özellikle ABD’ye gitmeyi arzu eden doktorların önünde ‘denklik’ engeli bulunuyor. Türk üniversitelerinden mezun olan bir doktorun ABD’de mesleki ve akademik kariyerine devam edebilmesi için denklik alması gerekiyor. Doktorlara denklik veren USMLE Sınavı’na dair kapsamlı bilgiledirme bu yıl 31. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılıyor.

Yabancı Ülkelerin Türk Doktorlara Artan İlgisi

Konu hakkında açıklamalarda bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar “Son dönemde ülkemizden çok sayıda doktorun ve bilim insanının uluslararası arenada başarıya sahip olduğunu görüyoruz. Türk doktorlar ve bilim insanları çığır açıcı buluşlara imza atıyor, yeni teknikler geliştiriyor ve insanlığa katkıda bulunuyorlar. Geçmişten bu yana gerek organ nakilleri gerekse oluşturdukları yeni tekniklerle küresel çapta yetkinliğe sahip olan Türk hekimleri; son gelişmelerin neticesinde yabancı devletlerden ve üniversitelerden büyük ilgi görüyor. Türk doktorları kendi çatısı altına çekmek isteyen ülkeler cazip teklifler ve imkanlar sunuyor. Özellikle yeni mezun doktorlar bu süreçte yurtdışı imkanları değerlendirmek istiyorlar. Bu bizim için gurur verici bir durum. Bu süreçte doktorların önündeki tek engel ‘denklik’ meselesi. Türk üniversitelerinin ‘Tıp Fakülteleri’nin büyük bir çoğunluğu yurtdışında kabul görüyor. Fakat buna rağmen denklik sınavına girilmesi gerekiyor. Bu sınav da USMLE adın verilen bir sınav. IEFT olarak bu sene doktorlarımızı ve tıp okuyan gençlerimizi bu sınav hakkında bilgilendirerek, onlara yurtdışının kapılarını aralatmak istiyoruz. Bu gurur verici gelişmede doktorlarımıza ve geleceğin doktorlarına bir nebze olsun yardımcı olabilirsek bu bizim için büyük mutluluktur” diye konuştu. 

8 Saati Bulan USMLE Sınavı 

Yurtdışında Tıp eğitimi almak isteyenler veya Tıp eğitimi alıp kariyerini yurtdışında sürdürmek isteyenlere özel açılan USMLE Sınavına öğrenciler ve profesyoneller ilgi gösteriyor.  IEFT  Fuarları kapsamında düzenlenen seminerlerde katılımcılara detaylı bilgi veriliyor. 

United States Medical Licensing Examination (USMLE) Türkiye'de okunan Tıp eğitiminin Amerika'da geçerli olabilmesi için girilmesi gereken denklik sınavıdır. 3 aşamadan oluşan sınavın ilk 2 aşaması Türkiye’de yapılmakta fakat son aşama için ABD’ye gidilmesi gerekmektedir. Sınavlar katılımcının; hem İngilizce yeterliliğini hem de klinik yeteneği ölçmektedir. ABD’de denklik alınmasını sağlayan sınav oldukça zorlayıcı ve zorlu bir süreçtir. Sınavlar çoğu zaman 8 saati bulmaktadır. Sınava girecek olanlar uzun saatler süren yolculuklar yapmak ve zorlu şartlar altında sınava girmek durumunda kalmaktadır. Fakat bu zorlu sürecin mükafatı da bir o kadar değerlidir. Sınavı başarıyla atlatan kişi ABD’de mesleki ve akademik kariyerini en şartlarda sürdürebilmektedir.

31. IEFT Yurtdışı Eğiti Fuarları kapsamında düzenlenen seminerlerde USMLE sınavının incelikleri, sınava nasıl hazırlanılmalı konularında bilgi verilirken Amerika’da doktorluk yapma şartları konuşulacaktır. Fuar kapsamında bu alanla ilgili özel danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca fuara katılanlar; Online USMLE hazırlık programı hakkında da bilgi alabilecektir.

USMLE Sınavı Ne İşe Yarar?

USMLE Sınavını başarıyla geçen bir kişi mesleğini ABD’de sürdürmeye hak kazanır. USMLE Sınavı bunun yanı sıra akademik kariyer yolunda da büyük bir adımdır. Sınavın geçilmesi takdirinde kazanılacak haklar;

-ABD'de Genel Pratisyen olarak çalışılabilmektedir
-Amerikan kolej ya da üniversitelerinde asistanlığa başvurulabilmektedir
-ABD Üniversitelerinin dış uzantılarına kabul edilebilmektedir (Avusturalya, Yeni Zelanda, Dubai vb.) 
-Amerika’da Observership yerine Fellowship imkanı kazanılabilmektedir
-J1 vizeniz, H1 vizesine çevrilir

Dünya Çapında Doktor Maaşları

Danimarka- Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 91.000$
İsviçre - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 130.000$
İrlanda - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 143.000$
Fransa – Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 149.000$
İngiltere – Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 150.000$
Kanada - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 161.000$
Belçika - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 188.000$
ABD - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 230.000$
Avustralya - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 247.000$
Hollanda - Uzman Doktor – Yıllık Gelir – 253.000$

(Tüm rakamlar OECD’den alınmıştır)

Türkiye’de bir uzman doktorun aylık maaşı 5.255 TL’dir. 

Yurtdışında Eğitimde En Doğru Karar Nasıl Alınır?

Her yıl milyonlarca öğrenci yurtdışında eğitim için uzun süren araştırmalar yapıyor. Üniversiteler hakkında online bilgi alınabiliyor fakat öğrenciler ve ailelerin ilk tercihi eğitim kurumlarıyla yüzyüze görüşmek oluyor. Bu sebeple dünya genelinde eğitim fuarları bilgi edinmek için tercih edilen noktalar oluyor. 2002 yılından bu yana Türkiye’de düzenlenen IEFT Fuarları Avrupa ve Ortadoğu’nun en geniş kapsamlı eğitim fuarı olması sebebiyle Türkiye’den ve dünya genelinden birçok öğrenciyi eğitim kurumlarıyla biraraya getiriyor. Bu yıl 31.’si düzenlecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları 200’ün üzerinde eğitim kurumunu tek bir çatı altında toplayarak öğrencilerin yönelimlerini analize ederek bilglendirmeyi amaçlıyor. 

Dil okulları, lisans, yüksek lisans, master, staj programları ve Work & Travel hakkında bilgi almak isteyenler www.ieft.com.tr adresinden veya 0212 244 42 13 numaralı telefondan bilgi ve online davetiye alabilecekler.


IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Takvimi

19 Mart 2017 Eskişehir Dedepark Otel
21 Mart 2017 İzmir Hilton Otel
23 Mart 2017 Ankara Sheraton Otel
25-26 Mart 2017 İstanbul Kongre Merkezi (Avrupa Yakası)
27 Mart 2017 İstanbul Hilton Otel (Anadolu Yakası)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...