Temiz çevre için madeni daraltacak

Düzenleyen:
Temiz çevre için madeni daraltacak

Ekonomi Haberleri

Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, uzun süredir gündemi meşgul eden Artvin’deki Cerattepe madeniyle ilgili iddialara cevap verdi. Arkadaş, ruhsatları bulunan 4 bin 406 hektarlık alanın, turizm bölgelerini kapsayan 2 bin hektarından vazgeçtiklerini söyledi.

Ekonomi Servisi 
Cengiz Holding, çevre eylemleri ile gündeme gelen Artvin’deki Cerattepe bakır madeninin kapılarını basına açtı. İki ay sonra üretime başlayacak olan madenle ilgili soruları cevaplandıran Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, suyun kirletilmesi iddiasından ağaç kesimine, turizmi bitirecek söylentilerinden maden sahasının boyutuna kadar tüm konulara etraflıca açıklık getirdi. Madende tüm kuralların harfiyen uygulandığını belirten Arkadaş, maden sahasının daraltılmasını istediklerini ve böylece ruhsattaki 4 bin 406 hektarlık alanın 2 bin hektarından vazgeçtiklerini söyledi. Arkadaş “Vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda yerleşim yerleri, su kaynakları ve turizm alanları yer alıyor. Ben de Artvinliyim ve burayı herkes kadar düşünürüm. Ülkemi de düşünürüm. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne geçen yıl resmi başvurumuzu yaptık. Kendi isteğimizle vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda bırakın maden çıkarmayı arama bile yapmayacağız. 4 bin 406 hektarlık alanın sadece 15 hektarında kapalı alanda madencilik yapılıyor” dedi.
EN AZ 35 BİN AĞAÇ DİKİLECEK 
Cerattepe’de 50 bin ağaç kesileceği ve dünyanın 100 büyük ormanından birisinin bitirileceği iddialarının gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Arkadaş “Sadece 3 bin 500 ağaç kesilecek. İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacaktır. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacaktır. 3 bin 500 ağacın en az 10 katını bölgeye dikeceğiz. İddialar gerçeği bilmemekten ve Artvin’i koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor” diye konuştu.
ALTIN DA YOK SİNANÜR DE 
Cerattepe’de altın çıkarma projeleri bulunmadığını ifade eden Arkadaş “Bakır madenini çıkarma ve taşıma dışında Cerattepe’de başka tesis olmayacak. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacak. Maden çıkarıldıktan sonra Samsun’a taşınacak ve orada bulunan tesislerimizde işlenecektir. Olmayan siyanür havuzunun Artvin’e zarar vermesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.
1,5 milyar dolarlık ithali bitirecek 
Madenin 14 yıl işletileceğini anlatan Arkadaş, yıllık 500 tonluk maden işleyecekleri bilgisini verdi. Arkadaş “Bu madenden toplam 20 bin tonluk saf bakır elde edilecek. Türkiye’nin yıllık bakır tüketimi 450 bin ton. Üretimi ise 100 bin ton. Her yıl 4 milyar dolarlık bakır ithal ediyoruz. Bizim madenimizden 14 yılda çıkacak bakırın ekonomik değeri, bugünkü fiyatıyla 1 milyar 500 milyon dolar. En azından 1 milyar 500 milyon dolarlık bir ithalatın önünü kesmiş olacağız” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...