20 milyar TL'lik faizsiz kredi ile... Yerinde dönüşüm

Düzenleyen:
20 milyar TL'lik faizsiz kredi ile... Yerinde dönüşüm

Ekonomi Haberleri

Kentsel Dönüşüm Yasası, Depreme Hazırlık Yasası oluyor. Bakan Özhaseki “Bina yerine, alan bazlı dönüşüme geçiyoruz. 10-15 yıl içerisinde 7,5 milyon binanın dönüşümünü gerçekleştireceğiz” dedi.

Ömer Temür / Dubai - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2012’de çıkarılan Kentsel Dönüşüm yasasının, “Depreme Hazırlık Yasası” olarak yeniden yasalaşacağını söyledi. Dubai’deki Cityscape Global 2017 Fuarı’nı ziyaret eden Bakan Özhaseki “Yasa ile 1 milyon civarında riskli bina dönüştü. Faizsiz krediler ve rezerv alanlar gibi ayrıcalıkları içeren yeni yasa ile birlikte rakam, 7,5 milyona yükselecek. İstanbul’da muhtemel depremin, Avrupa Yakası’nın sahil bölümü başta olmak üzere etkili olması bekleniyor. Dönüşüm de buralardan başlayacak. Şu an İstanbul’da ilk etapta ele alınması gereken 600 bin riskli yapı var. Depreme Hazırlık Yasası’nı Bakanlar Kurulu’na sunduk, bina bazlı değil, alan bazlı dönüşüm planlıyoruz. İller Bankası ve Dünya Bankası’ndan ilk yıl 20 milyar TL kredi açacağız. Bu kredi üç yıl geri ödemesiz ve faizsiz olacak. Belediyeler de projeyi üretecek. Vatandaş müteahhitle anlaşıp gelirse, aynı imkanı sağlayacağız. Bina tamamlanınca da parayı geri alacağız. Burada devlet, faiz yükünü üstlenecek. Bu dönüşüm, toplam 200 milyar TL’lik ekonomi oluşturacak. Sadece Avrupa Yakası’nda 25 milyon metrekare rezerv alan var. Bu da 250 bin yeni konut demek” dedi.
20 milyar TL'lik faizsiz kredi ile... Yerinde dönüşüm
YABANCIYA 160 BİN SATIŞ

Bakan Özhaseki, 2012 yılında çıkan Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul alan yabancı sayısının 160 bine çıktığını belirterek “İlk sırada Iraklılar var. Onu Kuveyt, Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Satışlarda İstanbul zirvede. Onu Yalova, Bursa, Antalya, Sakarya ve Trabzon izliyor. Daha çok yeşillik ve suyun olduğu yerler cazip oluyor” diye konuştu. 
Tapuda yığılmaları bitirecek yasal çalışmayı da Başbakanlık’a sunduklarını belirten Bakan Özhaseki, böylece tapu dairesindeki aracıların ortadan kalkacağını ifade etti.

Konut fiyatları en düşük yerde
Konut sektörünün 15 Eylül’den itibaren yeni bir kampanya başlatacağını belirten Murat Kurum, Emlak Konut GYO’nun bütün projeleriyle bu hamlede yer aldığını bildirdi. Kurum “Bugün konut alıyorsunuz, ödemeler 2019’da... Metrekare fiyatı 2.800 liradan başlıyor. Daire alanlar en az yüzde 15-20 avantajlı olacak. Fiyatlar şu an düşük seviyelerde. Bunun altına inmeyecek. Bu anamda kampanya, yatırımcılar için son fırsat” dedi.

ARAP YATIRIMCI DA KAZANÇ PEŞİNDE
3. havalimanını soruyorlar

Çılgın projeler yabancı yatırımcının da ilgi odağı oldu. Özellikle Arap yatırımcılar, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul’u yakından takip ediyor
Emlak Konut GYO, Dubai’de gerçekleştirilen Cityscape Global 2017’ye 50 projesi ile çıkarma yaptı. Fuarda Türkiye’nin tanıtım ofisi gibi çalışan Emlak Konut GYO, Arap yatırımcıların en çok Türkiye’deki çılgın projelerle ilgili sorularına muhatap oluyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum “Türkiye konumu itibarıyla bölgesinde cazibe merkezi. Yabancılara Türkiye’deki projeleri anlatıyoruz. Kanal İstanbul’u, Çanakkale Köprüsü’nü, hastane yatırımlarını soruyorlar. Özellikle de üçüncü havalimanı ile ilgili çok sayıda soru geliyor. Ne zaman açılacağını merak ediyorlar. Konut alırken sadece binaya bakmıyorlar, çevredeki altyapı yatırımlarını da önemsiyorlar. Satışların yüzde 10-15’ini yabancılara yapıyoruz. Cityscape gibi fuarları fırsat olarak görüyoruz. Orta Doğu ve Avrupa’da iletişim ofisleri açarak doğrudan satış yapacağız. İlk olarak Dubai’den başlamayı planlıyoruz” dedi. Türkiye’deki projeler hakkında da bilgi veren Kurum, şunları söyledi: Kayabaşı’nda 380 bin metrekare alan üzerinde Kuzey Yakası projemizi hayata geçiriyoruz. Arsa maliyeti ile birlikte 700 milyon liralık bir yatırım. Bizim Mahalle projemiz, önemli bir yere sahip. Florya’da, Nişantaşı’nda, Ankara’da yerlerimiz var. Riva’da ise imza için son gün 13 Eylül... 3 teklif hâlâ bizim için geçerli.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...