Orta Doğu'da planlar yapıldı, petrol ABD’ye gaz Rusya’ya

Düzenleyen:
Orta Doğu'da planlar yapıldı, petrol ABD’ye gaz Rusya’ya

Ekonomi Haberleri

Kuzey Irak petrollerine göz diken ABD, bölgede PKK eliyle kalıcı üsler kurarken, Rusya bu hamleye karşılık enerji devi Rosneft’i sahaya sürdü.

ÇETİNER ÇETİN - Orta Doğu’da devam eden enerji savaşlarında ABD, petrol sahalarına göz dikerken, Rusya’nın da doğalgaz sahaları için harekete geçtiği görülüyor. ABD Kuzey Irak’taki petrollerini Akdeniz’e ulaştırmak için terör örgütü PKK’nın kontrolündeki alanlarda kalıcı üsler kurarken, Rusya da bu hamleye karşılık olarak enerji devi “Rosneft”i, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde yapılacak 30 milyar metreküp hacimli doğalgaz boru hattı inşası için finanse edebileceğini açıkladı. Rus diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, anlaşmanın yıl sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.
“Rosneft” yetkilileri, Irak Kürt bölgesinde çıkarılacak doğalgaz kaynağına yönelik herhangi bir yer ismi vermedi. Ancak şirket, haziran ayında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile beş ayrı bloktan yapılacak üretimin paylaşılması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Söz konusu blokların hangileri olduğu hakkında henüz net bir bilgi yok. “Rosneft” temsilcisi, doğalgaz boru hattının güzergâhı, uzunluğu ve maliyeti konusunda bilgi vermekten kaçındı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükûmeti, Türkiye’ye kadar doğalgaz boru hattı döşenmesi hususunda uzun zamandır plan yapıyordu. 2013 yılında Silopi’ye kadar 200 kilometre uzunluğunda doğalgaz borusu döşeneceği duyurulmuştu. BP şirketinin yayımladığı rapora göre 2016 yılında Irak genelinde elde edilen doğalgaz 1,1 milyar metreküp. Yerel yönetimin internet sayfasında yapılan açıklamaya göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 5,67 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu düşünülüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...