Ne zaman ve nasıl emekli olurum? (SSK, Bağ-Kur Emeklilik Hesaplama)

Düzenleyen:
Ne zaman ve nasıl emekli olurum? (SSK, Bağ-Kur Emeklilik Hesaplama)

Ekonomi Haberleri

Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim sorusu emeklilik hesabı yapan milyonlarca insan tarafından aranıyor. Ne zaman emekli olabilirim, her türlü emeklilik hesaplama sorularınıza, İsa Karakaş'a yazarak cevap bulabilirsiniz. Emeklilik hesaplama aracıyla eski adıyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, yeni adıyla ise 4/a, 4/b ve 4/c olarak bilinen tüm statüler için yazarımız İsa Karakaş'a yazabilirsiniz.

Emeklilik Hesaplama (Ne zaman emekli olabilirim?) ile ilgili sıkça sorulan sorulara yazarımız İsa Karakaş detaylı cevaplar vermektedir. 

Tazminatlarım ne kadar?
 
"İsa Ağabey, 04.09.2011 ila 31.12.2017 tarihleri arasında çalıştığım ekmek fırını iş yerinden çıkarıldım. 2870 TL üzerinden sigortam yatıyordu. Benim kıdem ve ihbar tazminatım ne kadardır?" Murat Ilıcalı
Sayın Ilıcalı, toplam çalışma süreniz; 6 yıl 4 aydır. Buna göre size ödenmesi gereken net kıdem tazminatı: 18.038,71 TL, ihbar tazminat ise (56 gün)  4,513.07 TL’dir.
 
Ne zaman emekli olabilirim?
 
"14.11.1955 doğumluyum. İlk ise giriş tarihim 20.11.2001 yaşım itibari ile performansım düştüğü için işten çıkarıldım. 4570 gün prim günüm var. En erken nasıl emekli olabilirim." Hacer Özcanlı 
Sayın Özcanlı,  58 yaşından önce emekli olamazsınız. Ayrıca 7000 gün sigorta primine ihtiyacınız var. Bu bağlamda  eksik kalan 2430 günü çocuklarınız varsa 3 çocuk için 2160 gün borçlanarak, geriye kalan 270 günü ise; çalışma imkânınız varsa çalışarak, yoksa isteğe bağlı sigorta ile tamamlayarak emekli olabilirsiniz.
          ***
"İsa Bey, ismim Sezen. Babam 01.08.2000 Tarım Bağ-Kur girişli, toplam gün sayısı 6300 aktif durumda ne zaman emekli olabilir?"
Sezen Hanım, babanızın doğum tarihini yazmayı unutmuşsunuz. Ancak Bağ-Kur’a devam etmesi hâlinde 9000 gün primle ve 60 yaşında emekli olabilecektir.
          ***
Sayın Ferhan BERKUT, askerlik borçlanması yaşınızı düşürmediğinden emekliliğinize faydası yoktur. Asgari ücret üzerinden borçlanma yapmanız hâlinde bağlanacak emeklilik aylığınız artmaz.
          ***
"Ben 1981-1984 yılları arasında 990 gün Almanya'da sigortalı olarak çalıştım. 1994'te geri dönüş yaptık. Evlendik ev hanımı olarak devam ettik, beyimin emekliliği üzerine 3.5 yıldan beri çalışıyorum. Nasıl emekli olurum?" Nefise Sular.
Sayın Sular, emeklilik için doğum tarihini, çocuk sayısı… yazmayı unutmuşsunuz. Ancak hemen belirteyim ki Almanya’da eski tarihli çalışmanız sizi erken yaşta ve az primle emekli etmeyi sağlayacaktır. Almanya’daki çalışmalarınız için doğum borçlanması yapabilirisiniz. Eksik günlerinizi, varsa doğum borçlanması ile tamamlayabilirsiniz.
 
 ***

NOT:
Taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi, Nasıl Erken Emekli olurum? Nasıl Yüksek Emekli Maaşı Alırım? Kıdem Tazminatı Ne Kadardır? Kıdem Tazminatım Ödenmedi Nasıl Bir Yol İzlemeliyim? Haksız Yere İşten Atıldım, Nasıl Hakkımı Alırım? Yıllık İzinim Ne kadar? İş Kazası Geçirdim, Haklarım Nelerdir? Ayrıca  İş Sağlığı, Mazeret İzinleri, Annelik İzinleri, Doğum Yardımları, 65 Yaş Ve Özürlü Maaşı,  Malulen Emeklilik, Gazi-Şehit Maaşı,  Ücret Alacakları, İş Güvencesi, Genel Sağlık Sigortası, Çalışan Hakları Ve Hak Arama Yolları, İhbar Tazminatı, SSK, SGK, BAĞ-KUR, İŞKUR, İşsizlik, En Etkili İşe Başvuru Yolları… Ve Çalışma Hayatına İlişkin Tüm Sorularınızı;  isa.karakas@tg.com.tr  bekliyoruz. 

Ne zaman emekli olabilirim?
 
Sayın Zeynep Akpolat, vermiş olduğunuz bilgilere göre  emeklilik için 387 gün priminiz eksik bulunmaktadır. İlk sigortalılıktan sonra doğmuş olan çocuğunuza binaen sadece 387 günlük doğum borçlanması yapmanız hâlinde hemen emekli olabilirsiniz.
            ***
Sayın Remzi Özcan, giriş tarihiniz 02.03.1995 olduğundan prim gün sayınız fazlasıyla geçmiştir. Ancak 55 yaşını doldurduğunuz 13/04/2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.
            ***
Sayın Taşkın Demirdağ, askerlik borçlanması yaşınızı düşürmediğinden emekliliğinize faydası yoktur. Asgari ücret üzerinden borçlanma yapmanız hâlinde bağlanacak emeklilik aylığınız artmaz.

Hem kocadan hem anneden emekli maaşı

"İsa Bey, eşim SSK sigortalısı olarak çalışırken geçirdiği hastalık sonucu ölmüştü. Üç yıldır eşimden dolayı maaş alıyorum. Emekli Sandığı'ndan emekli olan öğretmen annem 02 Ocak 2018 günü öldü. Annemden de emekli maaşı alabilir miyim?" Şule Kaya/Sakarya
Sayın Kaya, SSK’dan dul aylığı alanlar, Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alabilirler. Sizin de SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvurmanız hâlinde annenizden de size yetim maaşı bağlanacaktır. Hemen hatırlatalım evlenirseniz maaşlarınız kesilir.

Kadroya geçebilir miyiz?

"İsa Bey 2005 yılı sonu ile 2011 yılı sonu taşeron firmada çalıştım. 2014 yılında 22 kişiyi işten attılar. Hep beraber mahkemeye verdik. Dava hâlâ devam ediyor. Taşeronların kadro alması ile benim de yararlanma şansım var mı?" Metin Özgan
Sayın Özgan, mevcut düzenlemede kadroya geçmek için 04/12/2017 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Sizin sözleşmeniz bu tarihten çok önce sonlandırıldığından KHK kadrosundan faydalanamazsınız. Ancak mahkeme muvazaa kararı verirse mahkeme kararı ile kadro almanız ihtimal dâhilindedir.

Ne zaman emekli olurum?

Sayın İbrahim Üner, vermiş olduğunuz bilgilere göre sigortalılık süreniz ve priminiz emeklilik için yeterli bulunmaktadır. Ancak yaşınızın dolacağı 23.09.2021 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olabileceksiniz.
           ***
Sayın Erkan Taner, giriş tarihiniz 02.04.2000 olduğundan ancak 7000 gün sigorta primi ve 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. 2002-2003 tarihleri arasında yapmış olduğunuz askerliği borçlansanız bile emeklilik yaşınızı aşağıya düşürmeyecektir.

“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
 Yaşı beklerken SGK sağlık yardımlarından faydalanma
 

"İsa Ağabey, sigorta prim gün sayısını tamamladım ve şu an yaşımın dolmasını bekliyorum. Dolayısıyla prim ödemesini kestim. Buna rağmen emekli olana kadar ben ve ailem sağlık hizmetinden faydalanabilir miyiz?" Musa Korkmaz/Konya

Sayın Korkmaz, SSK’lılar bir yıl içerisinde 90 gün primlerinin olması hâlinde genel sağlık sigortalısı olarak 10 günden sonraki 90 gün süreyle toplamda ise 100 gün süreyle prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sağlık yardımlarından yararlanmaya devam etmektedirler. Dolayısıyla bu şartların bulunması hâlinde siz de 100 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğunuz aile fertlerinizle birlikte yararlanabilirsiniz. Sonrasında ise her ay yaklaşık 61 TL genel sağlık sigorta primi ödeyerek yararlanabilirsiniz.
 
İŞKUR’a gitmeye gerek yok mu?
 
"Sayın İsa Bey, iş aramak için İŞKUR’a gidip kayıt yaptırmak zorunlu mu? İnternetten başvuru geçerli midir?" Sait Çakmak

Sayın Çakmak, iş arayan işsizler, internet üzerinden iş arayan olarak İŞKUR’a başvurabilir, ardından iş arayabilir, işe başvuru-davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Siz de İŞKUR’un sitesine girerek kayıt yapabilirsiniz. Bu kayıt geçirlidir.

İnternet üzerinden işlem yapabilmek için “kullanıcı kaydı” oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır. Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesindeki “iş arayan girişi” bağlantısına tıkladıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve şifre girilerek yapılabilir.

İSA KARAKAŞ'IN YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...