Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TL ile kira dönemi başladı

TL ile kira dönemi başladı

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen ve mevcuttaki sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin esaslar belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının konuya ilişkin Tebliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Türkiye’de yerleşik kişiler, gayrimenkul satış ve kira sözleşmelerinden doğan ödemeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştıramayacak. Mevcut sözleşmelerde yer alan bedellerde taraflar anlaşırsa, farklı bedeller üzerinden Türk lirasına geçiş yapabilecek. Mutabakata varılamazsa, 2 Ocak 2018’den önceki sözleşmelerdeki döviz bedelinin Türk lirasına çevrilmesinde, 2 Ocak’taki Merkez Bankası efektif satış kuru (3,76 TL) esas alınacak. Yeni belirlenen bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışa göre belirlenecek.  TL cinsinden kira bedeli, iki yıllık sürenin sonuna kadar da geçerli olacak.

FUTBOLCULAR VE BİLİŞİM SEKTÖRÜ KAPSAM DIŞINDA
Kişiler, bilişim teknolojileri kapsamında yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmeleriyle, donanım ve yazılımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmelerinde, ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştırabilecek. Bununla birlikte Türkiye ile vatandaşlık bağı bulunmayan, ancak ülkede yerleşik kişilerin taraf olduğu iş sözleşmelerinde (futbolcular gibi), finansal kiralama sözleşmelerinde, uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli maden ve emtia fiyatı sözleşmelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarının taraf olduğu döviz cinsinden veya dövize endeksli ihalelerde de bedellerin döviz cinsinden kararlaştırılması mümkün olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...