Şeffaf zırh ile devler ligine gireceğiz

Şeffaf zırh ile devler ligine gireceğiz

EKONOMİ Haberleri

Eti Alüminyum’da Türk mühendisler tarafından geliştirilen şeffaf zırh savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılacak.

Seydişehir Eti Alüminyum, hâlihazırda sadece ABD, Çin, Almanya ve Macaristan gibi ülkelerde üretilebilen şeffaf zırhı Türkiye’de üretmeye başladı. Türk mühendislerinin imza attığı bu başarı savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılan ‘özel alümina’ sıkıntısını da giderecek. Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve 560 milyon dolarlık yatırımın kapısını açan kapasite artırımı ve özel alüminyum hidroksit ve alümina adlı ürünün Türk savunma sanayinde devrim niteliğinde olduğunu söyledi. ‘Özel alümina’yı hâlihazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın üretebildiğini ifade eden Genel Müdür Arkan, “Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf zırh’ın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor olduğu için paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk. Ayrıca Eti Alüminyum yaptığı AR-GE çalışmaları sonucu alevlenme geciktirici (özel AHT) ile kablo kompound ve özel kompozitlerin en önemli girdisini üretmeye başlamasıyla geçen yıl Avrupa bu ürüne zam yapamadı. Bütün dünya Türkiye’nin pazarda ne yapacağını ve fiyatı nerede tutacağını merak ediyor” dedi.

TÜRK ASKERİNE YANMAYAN ELBİSE
Eti Alüminyum tarafından geliştirilen ve ATH adı verilen yanmayı geciktirici ürün ise hem sanayide hem savunmada taşları yerinden oynatacak. ATH, elektrik kablo izolasyonunda, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, zemin ve cephe kaplamada, yanmaz akustik süngerlerde, doğalgaz borularının izolasyonunda kullanılacak ve alevlenme süresini 3 kat azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangından kaçış süresi de yaklaşık 3 kata çıkmış olacak. ATH’nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını ifade eden Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan “ATH yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanılabilecek. Alev geciktirici ATH kullanılması yangın sırasında çıkan ısının emilmesini sağlayarak yangından kaçış süresini uzatmakta, aynı zamanda açığa çıkardığı su buharı ile yangın sırasında açığa çıkan zehirli ve boğucu gazların bastırılmasını sağlamaktadır” dedi.

1100 kişiyi istihdam edecek
Eti Alüminyum’a özelleştirildikten sonra 540 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 560 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını belirten Arkan, “Tesislerde şu anda 2 binin üzerinde çalışanımız var. Yeni yatırımla birlikte 1100 kişi daha istihdam edeceğiz. Eti Alüminyum 250 milyon dolarlık alüminyum ithalatının önüne geçiyor. Demek ki 10 yılda ortalama 2.5 milyar dolar ithalatı önlemişiz. Yeni yatırımla yılda 550 milyon dolarlık ithalatı önleyeceğiz” dedi.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...