Almanya’dan yatırım atağı

Almanya’dan yatırım atağı

EKONOMİ Haberleri

Alman Ekonomi Bakanı, ülkesinin dev şirketlerinin üst düzey yöneticisi ve 35 KOBİ’si ile birlikte Türkiye’ye geldi. Enerji ve altyapı başta olmak üzere çok sayıda büyük yatırım planlanıyor. 

Türkiye ile Almanya arasında bir süre önce yaşanan gerilim, yerini dev iş birliklerine bırakıyor. Almanya’dan Türkiye’ye gelecek büyük yatırımlarının işaret fişeği, Alman heyetin ziyaretiyle atıldı. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve ülkenin dev şirketlerninin üst düzey yöneticileri, Türkiye’ye çıkarma yaptı. Alman bakan ve iş adamları, Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji ve altayapı başta olmak üzere büyük yatırımlar için imza atacaklarını ifade etti. Heyet, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ekibiyle bir araya geldi. İki bakanın basın toplantısında ise, yatırımlara ilişkin ilk bilgilendirmenin bugün yapılacağı ifade edildi. Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticari partneri olduğunu hatırlattığı konuşmasında “Güçlü ekonomik iş birliğinin, siyasi iş birliğini beraberinde getirmesini bekliyorum” ifadesini kullandı. İki ülke ilişkilerinin dünyaya örnek olacak bir noktada olduğunu söyleyen Albayrak “Türkiye-Almanya ticaret hacmi büyük bir potansiyele sahip. Alman firmaların Türkiye’deki yatırımlarını büyütmek istiyoruz. Birçok projemiz var. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticari partneri. Güçlü ekonomik iş birliğinin, siyasi iş birliğini beraberinde getirmesini bekliyorum. Türk-Alman ekonomi iş birliği birçok anlamda çok ciddi bir süreç içerisinde. Artık çok daha güçlü işbirliklerini açıklayacağımız bir döneme giriyoruz. Yarın (bugün) bunların bir kısmını açıklayacağız” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE TAKDİR İFADESİ
Altmaier ise “Ticari ilişkinin zor zamanlarda da sürmesinde kararlıyız. İş birliğimiz için yeni imkânlar var. Vize serbestîsi konusunda da epey yol aldık. Gümrük Birliği konusunda da ile görüşülecek konular var” dedi. Mülteci krizi konusunda Türkiye’nin beş yıldır gösterdiği çabayı takdir ettiklerini söleyen Altmaier, Kaşıkçı cinayeti konusunda da Türkiye’nin çalışmalarını övdü.

Raftakiler yeniden masada
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Berlin Temsilcisi Alper Üçok, SAP, Siemens, BASF ve EON gibi dev alman şirketlerinin yanı sıra KOBİ’lerin tepe yöneticilerinin de ekipte olduğunu belirterek, bu ziyaretin “En üst seviyede yatırım çıkarması’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Üçok, şunları söyledi: Almanların proeleri 30 yıllıktır.  Çünkü onlar milyarlarca avroluk fabrika yatırımı yapıyor. Belirsizlik süreçlerinde bu tip yatırımlar rafa kalkıyor. Bu yumuşama atmosferini iki ülke de iyi kullanmalı. İki ülke arasında müthiş bir değer ve tedarik zinciri var. Bunu 100 yılda kurduk ve geliştirip korumalıyız. Türkiye 80 milyon nüfusu ve 800 milyar GSYH ile önemli bir aktör.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...