Petrol ve doğalgazda muafiyet bekliyoruz

Petrol ve doğalgazda muafiyet bekliyoruz

EKONOMİ Haberleri

ABD, İran’a uygulanacak ve yarın başlayacak yaptırımlardan 8 ülkenin muaf tutulacağını açıklarken, gözler Türkiye’nin de bu 8 ülke içerisinde yer alıp almayacağına çevrildi.

Sefa Bilgitekin ANKARA

Bir grup gazeteciyle kahvaltıda bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin de listede olacağının sinyalini vererek, “İlk gelen habere göre hem petrol hem doğalgaz muafiyeti bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin komşularıyla ticaretini sürdürmek zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, “Suriye, İran, Irak bizim komşularımız ve ticaretimizi sürdürmek zorundayız. Enerji konusunda, ABD’nin Türkiye’yi muaf tutacağına inanıyoruz. Bu olmasa bile parasını ödeyeceğiz. Kışın halkımızı kollamak zorundayız” diye konuştu. Bakan Pekcan, İran ile geçen seneki dış ticaret hacminin 10,6, bu senenin ilk 9 ayı itibariyle ise 7,4 milyar dolar civarında olduğunu da belirtti.
Yaptırımların ikinci paketi, İran’ın petrol ve doğalgaz ihracatını hedef alacak. İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde Venezuela ve Suudi Arabistan’ın ardından en büyük üçüncü petrol rezervine sahip. Kanada’nın ardından da en büyük dördüncü petrol rezervine sahip ülke konumunda. Yarın resmen yürürlüğe girecek yaptırımlarla birlikte, İran’ın yıllık yaklaşık 60 milyar dolar olan petrol gelirinin, 27 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...