Ekmek satan bakkala 250 metre sınırı

Düzenleyen:
Ekmek satan bakkala 250 metre sınırı

EKONOMİ Haberleri

Fırıncılar, ekmeğin 1,25 TL’de kalabilmesi için tezgâhtan yaptıkları satışların artması gerektiğini vurguluyor. Bunun da, satış noktaları arasındaki mesafenin artmasıyla mümkün olabileceğini belirten sektör temsilcileri “Fırının olduğu yerin 250 metre civarındaki market ve bakkallarda ekmek satışı yasaklansın” diyor.

SERCAN AKINCI

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) ekim ayı meclis toplantısında tartışmalı bir oylamanın sonucunda 250 gramlık ekmeğin azami fiyatı 1,25 TL olarak kabul edilmişti. Fırıncılar karara itiraz ederken kendilerini fiyat konusunda en fazla zorlayan konunun bayi karları olduğunu söylüyorlar. Ürettikleri ekmeğin 5’te 4’ünü bakkallara verdiklerini anlatan fırıncılar “Fırının bulunduğu bölgenin 250 metre yakınındaki market ve bakkallarda ekmek satışı yasaklanırsa, 250 gram ekmeği 1,25 TL’ye satabiliriz” diyorlar.

Meclis sayılmadan oylama 

İTO, ekim ayı meclis toplantısında alınan karar ışığında yeni ekmek tarifesini üyelerine dağıtmaya başladı. Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Av. Çetin Keçeli, İTO’daki oylamanın usule uygun yapılmadığını ifade ederek, kasım ayı meclis toplantısında kararın geri çekilmesi için girişimlerin olacağını belirtti. Oylama yapılmadan önce meclisin sayılması gerektiğini vurgulayan Keçeli “Buna rağmen meclis başkanı herkesin meclis salonunda olduğunu kabul ederek oylamayı gerçekleştirdi” dedi.

İTO 12 No.lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir de İstanbul’da 18 ilçede ekmeğin zaten 1,25 TL’ye satıldığını anlatarak kararın ardından İTO üyelerinin de bu fiyata düşeceğini belirtti. 

Tezgâh yüzde 50’yi bulur

Unun sadece fabrikadan alınması halinde 85 TL’ye satıldığını ifade eden Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Keçeli, o unun nakliye maliyetlerini de hesaba kattığında yine en az 95 TL’ye geldiğini söyledi. Fırıncıyı fiyat konusunda en çok zorlayan noktanın bayi karları olduğunu anlatan Keçeli, şöyle devam etti: Bakkallara, marketlere ekmeği indirimli veriyoruz. Ürettiğimiz ekmeğin sadece 5’te 1’ini tezgahta satıyoruz. Tezgâhta sattığımız ekmek artsa maliyetimiz de karşılanır. Bu yüzden fırının 200- 250 metre yakınındaki market ve bakkallarda ekmek satışı yasaklansın.

85 TL’lik undan ekmek olmaz

İTO 12 No.lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, 50 kilogramı 85 TL’ye satılan undan yapılan ekmeğin problem çıkarabileceğini belirtti. Bu undan yapılan ekmeğin yeterince kabarmadığını, glüteninin az olduğunu söyleyen Demir, düzgün bir ekmek için aldıkları unun çuvalının 100-110 TL olduğunu kaydetti. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...