Afrin'e Zeytin Dalı Kapısı

Düzenleyen:
Afrin'e Zeytin Dalı Kapısı

EKONOMİ Haberleri

Afrin’le ticaret için açılan sınır kapısına, bölgeye düzenlenen operasyonun adı olan ‘Zeytin Dalı Kapısı’ adı verildi. Kapıdan ilk ticaret ise 8 Kasım tarihinde gerçekleştirildi...

Türk ordusu tarafından Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı operasyonun ardından sınır ticareti başladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrin’le ticarette Zeytin Dalı Gümrük Kapısı’ndan hizmet vermeye başladıklarını bildirdi. Pekcan, Karkamış Gümrük Kapısı inşaat çalışmalarının bu yıl içinde tamamlandığını, Öncüpınar ve Çobanbey Gümrük Kapıları yapım çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, “Afrin’e açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısını da 8 Kasım 2018 tarihi itibarıyla faaliyete geçirdik” dedi.

Gümrük kapılarını tek durak sistemine uyumlu hâle getirilerek, gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesi amaçlarıyla, Sarp, İpsala ve Hamzabeyli gümrük kapılarının yeniden inşa çalışmalarını, Kapıkule ve Habur gümrük kapılarında ise ilave yatırım çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Pekcan “Bu kapsamda inşaat çalışmaları, Kapıköy ve Sarp gümrük kapılarında 2018, Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda 2019, İpsala Gümrük Kapısı’nda 2020 yılında tamamlanacak. Habur ve Kapıkule gümrük kapılarında yapılacak yatırımlar ise 2019 yılı içerisinde bitirilecek. Gürbulak, Pazarkule ve Türkgözü gümrük kapılarının modernize edilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor” diye konuştu. Pekcan, ticaret erbabının ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak 2018 yılında Kırşehir ve Osmaniye Gümrük Müdürlüklerinin yanı sıra İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğünü faaliyete geçirdiklerini, böylece Türkiye genelinde gümrük müdürlüklerinin sayısının 162’ye ulaştığını vurguladı.

İhracatçıya 2,3 milyar $ destek

Bakan Pekcan, ihracat yapan firmalara bu yıl 2 milyar 34 milyon lira destek vereceklerini açıkladı. Pekcan, “Bu destekleri, uluslararası rekabetin geliştirilmesi çalışması, yurt içi ve dışındaki fuarlar, alım heyetleri, markalaşma ve tasarım gibi, ihracatın artışına direkt katkı sağlayacak alanlarda veriyoruz.  Kümelenme esaslı UR-GE Projesi kapsamında 188 proje destekleniyor. Bu desteklerden 8 bin 232 firma faydalandı. Bu yıl  6 bin 273 firmamızın 11 bin 770 yurt dışı fuar destek başvurusu sonuçlandı. Bu yıl 35 uluslararası nitelikteki yurt içi fuarı için 1108 firmamıza  destek sağladık” dedi. 

6 bin 399 ürüne fahiş zam yapmışlar 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 5 Kasım 2018 itibarıyla 81 ilde 5 bin 743 firmada 81 bin 666 ürünü denetlediklerini belirterek “366 firmanın toplam 6 bin 399 ürünüyle ilgili haksız fiyat artışı tespiti için inceleme başlattık. 1612 ürünün etiketlerinde ilgili mevzuata aykırılıklar tespit ederek idari para cezası uyguladık” dedi. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında teknolojiye, son beş yılda 300 milyon liralık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Pekçan bu dönemde, 4 bin 568 olayda yaklaşık 2,3 milyar lira değerinde kaçak eşya yakalandığını dile getirdi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...