Piyasada yeni hikâyemiz: Türkiye iskontolu
Gelişen piyasalara göre ucuz seviyelerde kalan BİST ve aşırı satış yiyen TL, reform ve güven ortamıyla birlikte yabancının gözdesi olabilir.
Piyasalar, yerel seçimlerin ardından ilk işlem gününe sakin başladı. Dolar; Moody’s’in “Türkiye’nin döviz rezervleri ve Merkez Bankası hakkındaki eleştileri” ile güne yükselişle başladı. Sabah saatlerinde 5,70’e dayanan kur, buradan gelen satışlarla birlikte öğleden sonra 5,50’nin altına geriledi. Borsa da toparlanmasını sürdürerek, 95 bine doğru yol aldı. Hükûmetin “Bundan sonra gündem ekonomi. 4,5 yıl seçim yok” vurgusu, sermaye piyasaları tarafından olumlu karşılanıyor. Her ne kadar büyükşehirlerde iktidar partisi kaybetse de, yurt genelinde açık ara farkla birinci olmaya devam etmesi de “erken seçim” tartışmalarını ortadan kaldırdı.
Gedik Yatırım Uzmanı Üzeyir Doğan “İktidar ve muhalefetten gelen açıklamalarda, erken seçim arzuları olmadığını gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan da artık ekonomiye odaklanacağını belirtti. Bunlar piyasalar için pozitif. Son haftalarda TL varlıklar aşırı satıldı. Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte ekonomiye gerçekten öncelik verirsek, yeni hikayemiz ‘aşırı iskontoluk’ olabilir” diye konuştu. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise “TL mevduat faizlerinde dolarizasyonu engelleyecek yukarı hareket ve Bakan Berat Albayrak’ın açıklayacağı yeni reform paketi, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek” dedi.
