Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Konutta faizsiz sistemlere talep patladı

Düzenleyen:
Konutta faizsiz sistemlere  talep patladı

EKONOMİ Haberleri

2017’de 27 binlerde olan “el birliği” sistemiyle konut satışı, geçen yıl yüzde 110 artışla 60 bin adede çıktı. 2019’da rakam daha da artıyor

Tüketiciler son dönemde, konut finansmanında yüksek oranlar ve faiz hassasiyeti sebebiyle banka kredilerini daha az tercih ediyor. Bu eğilim, ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payının oldukça düşük seyretmesiyle kendini gösteriyor. Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Geçen yıl satılan bir milyon 375 bin adet konutun yüzde 20’sine denk gelen 276 bin adedi, ipotekli olarak el değiştirdi. Bu rakam, son yıllarda görülen en düşük oran. Yüksek faizler sebebiyle söz konusu rakamlar bu yıl da düşük seyrediyor. Hâlihazırda en düşük kredi faizi yüzde 1,28... Ancak bu da her talebe cevap veremiyor. Ortalama oran ise yüzde bir buçuk civarında. Tüketiciye büyük yük getiriyor. Bu sebeple vatandaşlar, faizsiz konut edinme sistemine yöneliyor” dedi.
Türkiye’de bugüne kadar 500 bin ailenin faizsiz sistem ile ev sahibi olduğunu aktaran Akbal, şöyle devam etti: 2017’de 27 binlerde olan faizsiz konut satışı, geçen yıl yüzde 110 artışla 60 bin adede çıktı. En düşük faizle bile kredi çektiğinizde, 200 bin liralık evin maliyeti 354 bin lira oluyor. Faizsiz sistemde ise 200 bin liralık ev, yüzde 9 katılım bedeli ile 218 bin liraya mal oluyor. Bizim sistemde ilk ayda da çekilişle ev çıkabilir. En geç ise vadenin yarısında, 60. ayda kişi evini alıyor.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...