Yerli enerjide Çin fonları gaza basıyor

Yerli enerjide Çin fonları gaza basıyor

EKONOMİ Haberleri

Trilyon dolarlık Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) kapsamında temiz enerji projeleri için önemli miktarda finansmanı harekete geçirecek Çin, bu kapsamda Türkiye’yi de gözüne kestirdi.

Bu yıl 25-27 Nisan tarihleri arasında Kuşak ve Yol Girişimi (Belt and Road Initiative - BRI) tarafından ikincisi düzenlenecek Kuşak ve Yol Forumu’na 40 üst düzey yetkilinin katılımı öngörülürken, Türkiye’den de bir heyetin forumda bulunması bekleniyor. Bu yılki forumda, gelecek beş yıla yön verecek stratejilerin belirlenmesi planlanıyor. Çin’in iki kamu bankası, 2013-2018 yılları arasında BRI ülkelerindeki enerji projelerine 186,3 milyar dolar yatırım yaptı. Ülkenin Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne şu ana kadar yaptığı yatırım ise, 600 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Bengisu Özenç, “Ülke olarak yüksek teknoloji ürünleri üretmeyi hedefliyoruz ve yenilenebilir enerji ekipmanları bu anlamda ciddi fırsatlar sunuyor. Çin’in de Türkiye’yi önemli bir üs olarak kullanabileceğini düşünüyorum. Çin ve Türkiye’nin güneş enerjisi ekipmanlarında hatırı sayılır bir alışverişi söz konusu ama bu ilişkinin bir sanayi iş birliğine dönüştürülmesi gerekiyor” dedi. Çin merkezli düşünce kuruluşu Greenovation Hub’ın BRI Araştırmacısı Li Xiulan da “Kuşak ve Yol Girişimi’nin ikinci forumunun Türkiye’nin Çin ile iş birliğini güçlendirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...